Titokzatos hangok miatt nyomoz a kanadai hadsereg

Igloolik
Naplemente Igloolik környékén
Vágólapra másolva!
A tenger mélyéről érkező különös zajról számoltak be egy kanadai falu lakói. A hadsereg vizsgálatot indított az ügyben.
Vágólapra másolva!

A CBC híroldal szerint Igloolik település lakói már a nyár folyamán is hallották a szokatlan hangokat, ám hogy mi okozta ezeket, mind a mai napig nem sikerült beazonosítani. Most a kanadai fegyveres erők ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják az ügyet.

A kérdéses zajokat az emberek különbözőféleképpen hallották. Egyesek kopogásra emlékeztető hangokról számoltak be, mások viszont zümmögést, sípolást érzékeltek. Annyi biztos, hogy a zajok forrása az Iglooliktól északnyugatra fekvő Fury és Hecla néven ismert tengerszoros térségében van.

A régió arról nevezetes, hogy a melegebb időszakban rengeteg tengeri emlős megfordul itt, így kedvelt vadászterülete a helyi eszkimó közösségnek. Ez azonban úgy tűnik, már csak a múlt, az inuitok beszámolói alapján ugyanis, mióta a helyiek észlelik a különös hangokat, az állatok elkerülik a térséget. A zajokat – melyeket a tengerszorosban megforduló jachtok tulajdonosai is megfigyeltek – nemcsak a vízfelszín közelében hallani, hanem a hajók belsejében is.

Mi okozhatja a titokzatos hangokat?

Bár a CBC helyszínen tartózkodó riporterei nem tapasztaltak semmi rendkívülit, már több, a jelenséget magyarázó elmélet is napvilágot látott.

Az egyik ezek közül egy kanadai bányászcéget tesz felelőssé. A társaság az elmúlt időszakban több szonárral folytatott vizsgálatot végzett a régióban, ám a cég közleménye szerint a nyár folyamán semmilyen kutatást nem végeztek a környéken.

Igloolik Forrás: Picasa 2.7

Ezt erősítik meg a hatóságok beszámolói is. A helyi kormányzat szerint egyetlen engedélyt sem adtak ki arra, hogy cégek vagy kutatócsoportok bármilyenfajta tevékenységet végezzenek az érintett területeken.

Greenpeace és katonai kísérletek

Néhányan egyenesen úgy vélik, a Greenpeace áll a jelenség mögött. Eszerint a környezetvédelmi szervezet munkatársai víz alatti radarral igyekeznek elijeszteni a térség állatait, hogy azok ne váljanak az eszkimók zsákmányává. A Greenpeace természetesen tagadja a vádakat, és kiemeli, hogy tiszteletben tartja az inuitok szokásait.

Naplemente Igloolik környékén Forrás: Wikimedia Commons

A kanadai Honvédelmi Minisztérium illetékesei elmondták, nem kizárható, hogy tengeralattjárók keltik a különös zajokat, ám ezt a lehetőséget valószínűtlennek tartják. Ugyanakkor a titkos katonai kísérletekről szóló összeesküvés-elméletek táptalajául szolgálhat az a tény, hogy Iglooliktól 70 kilométerre egy katonai bázis található.

Az eddigi vizsgálatok egyelőre nem hoztak eredményeket – áll a CBC cikkében.