Kísérteties hangok a Föld legmélyebb pontjából

mélység hangjai
A hidrofon leeresztése
Vágólapra másolva!
Speciális mikrofon segítségével először sikerült rögzíteni a közel 11 ezer méter mély csendes-óceáni Mariana-árok környezetében hallható zajokat.
Vágólapra másolva!

„Azt hinnénk, hogy az óceán legmélyebb pontja egy csöndes hely, de ez korántsem igaz. Természetes és ember keltette zajok kavalkádja hallatszik szüntelenül” – írja a Nemzeti Óceáni és Légkör Szervezet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) közleményében Robert Dziak oceanográfus, a projekt vezető kutatója.

A tudósok egy titánból készült tokba helyezett hidrofon (vízben terjedő hanghullámok észlelésére szerkesztett mikrofon) segítségével három héten át rögzítették a mélység hangjait.

Az eredmények meglepték a szakembereket. A Mariana-árok Challenger Deep nevű vidékét a közeli és távoli földrengések moraja, sziláscetek hívása, és a vízfelszín felett tomboló, pusztító tájfun „zúgása” dominálta. A vízi forgalom sem számított csendesnek, a hajópropellerek keltette zajok tisztán kivehetők voltak az óceáni kakofóniából. Az alábbi hanganyagokkal a mélység már-már kísértetiesnek számító zajaiba hallgathatunk bele.

Szilás- és fogascetek hangjai

Hajó keltette zaj

Ötös erősségű földrengés a térségben

Sziláscet hívóhangja

(A hangfájlok az alábbi oldalról tölthetők le.)

2017-ben már kamerát is küldenek

A NOAA, az Oregoni Állami Egyetem és az amerikai parti őrség közös programja az óceán zajszintjét kívánta pontosan meghatározni, hogy figyelemmel tudják követni annak jövőbeni lehetséges emelkedését. Ilyen mély régióban viszont korábban sosem vizsgálódott senki.

A hidrofon leeresztése Forrás: NOAA

A szakemberek abban sem lehettek biztosak, hogy a hidrofon ki fogja bírni az irtózatos nyomást. Szerencsére azonban a műszer épségben maradt, és három héten keresztül hibátlanul üzemelt. A kutatók most egy újabb, 2017-es küldetést terveznek, mely során a hangrögzítő készüléket hosszabb ideig tartják a mélyben, és mellé még egy kamerát is leküldenek.