Optikai trükköt is bevetnek az állatvilág legnagyobb csábítói

Vágólapra másolva!
Az udvarlásukról híres lugasépítő madarak néhány faja nem elégszik meg azzal, hogy pompás lugassal csábítsa el a párját, hanem optikai trükköt is bevet a siker érdekében, állítják ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Ausztráliában és Új-Guineában élő lugasépítő madarak hímjei kifinomult párzási rituáléval csábítják magukhoz a tojókat. Sok faj hímje lugasszerű építményt emel, amelyet fajtól függő módon díszít fel. A tojók alaposan megvizsgálják a lugast és díszítését, és csak akkor párzanak a hímekkel, ha tetszik nekik az eredmény. Ausztrál kutatók arról számolnak be a Science legújabb számában, hogy egyes fajok optikai trükköket is bevetnek a tojók meghódítására.

A tojók elcsábítására a nagy lugasépítő madár (Ptilonorhynchus nuchalis) hímje csontokat, kagylókat, köveket és más szürke tárgyakat gyűjt össze, amelyekből kialakít egy alapot a lugasnál. Hosszú órákat tölt el azzal, hogy fáradságos munkával elrendezzen egy sugárutat a vesszőkből felépített lugas két fala előtt. Mihelyt a tojó beáll a "sugárút" elejére, a hím élénk színű tárgyakat, például színes gyümölcsöket kezd a csőrébe kapni, és egymás után felmutatja ezeket a tojónak.

Laura Kelley
Nagy lugasépítő madár lugasa a "sugárúttal"

A hím a "sugárút" építésekor a nagyobb tárgyakat távolabb, a kisebbeket közelebb helyezi az út kezdetéhez. Mivel a távolabbi tárgyak kisebbnek tűnnek, mint a közelebbiek, ez az elrendezés olyan illúziót hoz létre, mintha az alapozásba rakott tárgyak nagyjából egyforma méretűek lennének, és az alpozott terület a valóságosnál kisebb lenne. Ezt az illúziót nevezik "kényszerített perspektívának", és valószínűleg arra szolgál, hogy kiemelje a színes tárgyakat mutogató hímet.

Laura Kelley és John Endler a Deakin Egyetem két kutatója azt vizsgálta, mennyire segíti elő ez az illúzió a hímek párzási sikerét. Miután megmérték a lugasok különböző paramétereit, arra a következtetésre jutottak, hogy minél jobb az illúzió, annál sikeresebbek a hímek a tojóknál.