Hatalmas tüdő nyert a tudományvizualizációs versenyen

Vágólapra másolva!
Egy tüdősejteket szemléltető, 75 ezer gyorsfűzőből készült, 3,5 méter magas, 3 dimenziós alkotás kapta az egyik fődíjat a 2009. évi Nemzetközi Tudományos és Mérnöki Vizualizációs Versenyen. A nyertes pályaműveket a Science február 19-i száma tette közé.
Vágólapra másolva!

2009-ben hetedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Tudományos és Mérnöki Vizualizációs Versenyt az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (National Science Foundation). Olyan fényképeket, illusztrációkat, alkotásokat és videókat vártak, amelyek segítenek egyszerűen megérhetővé tenni a tudományt. A kiírásra 14 országból összesen 130 pályázat érkezett, a versenyben mérnökök, programozók és grafikusok társultak kutatókkal, hogy közösen alkossák meg műveiket.

Illusztráció kategóriában az első helyet Peter Lloyd Jones, Andrew Lucia, Annette Fierro és Jenny E. Sabin, a Pennsylvania Egyetem munkatársai kapták Elágazó morfogenezis (Branching Morphogenesis) című alkotásukért. A biológusokból és tervezőmérnökökből álló készítők célja az volt, hogy úgy ábrázolják a sejtbiológiát, hogy azt mindenki megértse. A 75 ezer gyorsfűzőből készült, 3,5 méter magas, 4,5 méter széles, 2,5 méter mély alkotás a tüdősejtek bonyolult szerveződését ábrázolja. A hatalmas 3 dimenziós mű megmutatja, hogyan kapcsolódnak a sejtek az őket a környezetükkel összekötő mátrixhoz. Az érdeklődők még át is sétálhatnak rajta, hogy közelebbről is megismerhessék ezt az organikus hálózatot.

Forrás: Peter Lloyd Jones, Andrew Lucia, Annette Fierro, Jenny E. Sabin, University of Pennsylvania

A műről az alkotók egy videófelvételt is készíthettek, amelynek az elején bemutatják, hogy miként szerveződnek a valódi sejtek.