Vágólapra másolva!
A Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb mókusmajmát Bendegúznak hívják, és már a nagyközönség is látogathatja. A csaknem háromhónapos kölyök császármetszéssel jött a világra, és mivel az anyaállat végül elpusztult, a gondozóknak kellett gondoskodniuk a kölyök táplálásáról.
Vágólapra másolva!

Az elléskor komplikációk adódtak, és az anyaállat néhány nappal ezután elpusztult. Ezért a kismajmot a gondozók etették, szigorú állategészségügyi felügyelet mellett, hogy életben maradjon.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Bár Bendegúz a szilárd táplálékot is örömmel fogyasztja, még mindig szívesen eszik abból a "pempőből", amelyet bébitápszerből és pépesre tört banánból készítenek számára az állatgondozók. A mókusmajmok csapatban élnek, ezért a gondozók most egy idősebb, a csapattól korábban különválasztott mókusmajommal igyekeznek összeszoktatni a kis majmot.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A halálfejes mókusmajmok (Saimiri sciureus) Dél-Amerikában őshonosak, és főként gyümölcsökkel, rovarokkal táplálkoznak. Vemhességi idejük 152-172 nap, az utódok pedig 3-5 évesen érik el az ivarérettséget. Akár a 21 éves kort is megérhetik.