Újabb hatékony vakcina a SARS ellen

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók újabb kísérleti vakcinát fejlesztettek ki, amely hatékony védelmet nyújthat az egy évvel ezelőtt még teljesen ismeretlen SARS-vírus ellen.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének kutatói arról számolnak be a Proceedings of the National Academy of Sciences honlapján, hogy pár hét lefolyása alatt immár a második védőoltást sikerült kifejleszteniük a SARS-vírussal szemben.

A súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója egy koronavírus. Elnevezését a felszínén található burokfehérjékről (S) kapta, amelyek koronaszerűen övezik, továbbá szerepet játszanak a megtámadott sejteken való megtapadásban és abba való bejutásban. A vakcina DNS-alapú, azaz a vírus örökítőanyagának egy kis - az S-fehérjéket kódoló - részletét tartalmazza.

Az eljárás

Kutatók a fehérjét kódoló gént az ún. modifikált Ankara vírusba (MVA) ültették be. Alkalmazásuk a természetes fertőzést utánozza, hatékonyan ingerli az immunrendszert, azonban nem okoz megbetegedést, mutat rá Bernard Moss, a kutatás vezetője. A vakcina hatására a szervezet saját sejtjei a vírusfehérjéhez hasonló fehérjéket kezdenek gyártani. Ennek következtében az immunrendszer aktiválódik, elpusztítja ezeket a fehérjéket, de a folyamat során keletkező memóriasejtek megjegyzik a fehérje jellemzőit, és valódi támadás esetén már azonnal akcióba lépnek ellene, ezáltal pedig a vírus ellen.

A jelenlegi vizsgálatban két, nyolc-nyolc egérből álló csoportot figyeltek meg. Az állatok felét orrukon keresztül fertőzték meg, másik részét izomba adott oltással. Ezt az eljárást négy hét múlva megismételték. A második kezelés után egy hónappal, a légúton keresztül fertőződött rágcsálóknál a fertőzés természetes módját figyelték meg. Két nappal később megvizsgálták az állatok tüdejét, valamint légútjukat. Függetlenül a fertőzés módjától megállapították, hogy a felső légutakban alig, a tüdőben pedig egyáltalán nem található vírus.

A génmódosított vírussal beoltott egerek véréből S-fehérje ellen termelődött antitesteket is sikerült kimutatni, szemben az egyszerű MVA-val kezelt tesztcsoporttal.

Arra is fény derült, hogy az immunvédettség passzív módon is megszerezhető. A beoltott állatok vírus ellen termelt ellenanyagot tartalmazó vérével beoltott egerek szintén védetté váltak a vírussal szemben.

"Immár két, egymástól különböző módszerrel rendelkezünk, hogy megakadályozzuk a SARS-vírus okozta fertőzés kialakulását egereknél" - mondta Anthony Fauci, az eredményeket felmutató intézet igazgatója. Az oltóanyag kifejlesztésének különböző módon történő megközelítésével egyre közelebb kerülünk a betegség hatékony humán megelőzéséhez is, teszi hozzá.

Cseh Júlia