Újra fellángolhat a SARS-járvány

Vágólapra másolva!
Meghalt egy nő Kínában, akit korábban atípusos tüdőgyaulladás gyanújával kezeltek. Két másik betegnél - egy ápolónőnél és egy kutatónál - bebizonyosodott, hogy SARS-vírus támadta meg őket. A kínai egészségügyi minisztérium szerint már intézkedtek, hogy megelőzzék a betegség terjedését.
Vágólapra másolva!

Egy SARS-gyanúval ápolt nő április 19-én halt meg Anhuj tartományban. Az ő esetében még nem igazolták a tesztek, hogy valóban atípusos tűdőgyulladás okozta halálát, lányáról viszont már bebizonyosodott, hogy SARS-vírus betegítette meg. A Pekingben eddig nyilvántartott gyanús esetben szintén igazolódott, hogy atípusos tüdőgyulladásról van szó.

Az Anhujban elhunyt asszony lányát március 29-e óta egy fővárosi kórházban kezelték tüdőgyulladással, és éppen az a húszéves ápolónő ápolta, akinek esetében most szintén beigazolódott, hogy SARS-vírus betegítette meg. Az ápolónővel kapcsolatba került 188 személy közül öten lázasodtak be, őket elkülönítették.

SARS-linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/011/766/

A másik igazolt pekingi eset a fertőző betegségekkel foglalkozó pekingi központ egy 31 éves kutatója, aki éppen a vírusfertőzések megelőzésével foglalkozik. Április 17-én lázasodott be, s csütörtök óta van kórházban.

A térségbeli egészségügyi miniszterek malajziai tanácskozásán Peking teljes átláthatóságot és együttműködést ígért ázsiai partnereinek pénteken az atípusos tüdőgyulladás újabb fellángolása esetén. Csu Csin-seng (Zhu Quinsheng) egészségügyi miniszter-helyettes a tanácskozáson még csak két gyanús esetről számolt be: a pekingi ápolónőről és egy anhuji esetről. Megerősítette, hogy már érvényben vannak a betegség továbbterjedésének megakadályozását célzó intézkedések, de nem zárt ki további gyanús eseteket.

2003-ban a SARS 349 halálesetet okozott Kína kontinentális részén, és onnan terjedt tovább mintegy harminc országba. Kínát számos bírálat érte amiatt, hogy csak késlekedve tárta fel 2002 végén az első SARS-esetek megjelenését, és részben felelőssé tették azért, hogy a betegség továbbterjedhetett az egész kontinensen.