Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye

Vágólapra másolva!
Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye (angol rövidítéssel: IYPT) idén tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre - 2003-ban a svédországi Uppsala ad otthont a fizikai tornának. A magyarországi válogató versenyt 2003. április 17-én Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Általános Fizika Tanszékén tartották, és a cél annak az öt diáknak a kiválasztása volt, akik hazánkat képviseli a július elsejétől nyolcadikáig tartó nemzetközi döntőn.
Vágólapra másolva!

A versenykiírás alapján tizenhét feladatból válogathattak a résztvevők, amelyek mindegyike újszerű fizikai kérdéssel foglalkozott. A budapesti válogatóra négy kidolgozott feladat volt a belépő, majd a szóbeli megmérettetésen ezek közül egyet angol nyelven elő is kellett adni a háromtagú zsűri előtt.

A tavalyi verseny honlapjahttp://www.komal.hu/hirek/2002-12/ifjufiz/ifjufiz.h.shtml

A végső döntés nagyon nehéz volt, mint azt Rajkovics Zsuzsa, a zsűri elnöke is elmondta. Mindegyik előadás színvonalas volt, ám az öttagú csapatba mégis a legjobbak kerültek: Botyánszki Vince, Hurtony Tamás, Soós Gábor, Sparing Dániel és Zsarnóczay Ádám. A júliusi döntőig még komoly csapatmunka vár rájuk, hiszen Svédországban huszonnégy ország legjobb fizikus diákjaival mérkőznek meg, és reményeink szerint a tavalyi harmadik díjat még jobb követi majd.