WHO: dohányzásellenes egyezmény

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamainak Genfben tanácskozó megbízottai március 1-jére, szombatra virradóra elfogadták a dohányzás elleni küzdelemről szóló első nemzetközi egyezmény szövegét.
Vágólapra másolva!

A dohányzás okozta halálozások számának visszaszorítását célzó egyezmény megkötését 1999-ben kezdeményezte az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO - írja az MTI.

2002-ben világszerte 4,9 millió ember, s közöttük jelentős számú "passzív dohányos" halt meg a dohányzás okozta betegségekben. A világszervezet számításai szerint nemzetközileg összehangolt fellépés nélkül 2020-ra az ilyen halálesetek száma elérheti az évi 10 milliót: Magyarország teljes lakosságának megfelelő számú ember halhat meg évente a saját dohányzása, vagy a környezetében lévő dohányosok miatt.

A most elfogadott szöveget májusban terjesztik a WHO 192 tagállamának közgyűlése elé, s megkezdődhet a tagállamok részéről a ratifikáció - vagyis a tagállamok az egyezményt a saját törvényeik sorába iktatják. Az egyezmény a 40. ratifikációt követően nyer nemzetközi jogi érvényt.