Nyomozás indul Kóbor János ellopott aranylemeze miatt

KÓBOR János énekel énekes koncert Közéleti személyiség foglalkozása művész MŰVÉSZET SZEMÉLY zenész
Kóbor János az Omega együttes koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában, 2019.
Vágólapra másolva!
Akár 5 évet is kapha a tolvaj.
Vágólapra másolva!

Nemrég egy rajongói csoportban figyeltek fel arra, hogy valaki az együttes egyik aranylemezét árulja jó pénzért cserébe, ami feltehetőleg korábban Kóbor János tulajdonában volt, és a halála után lophatták el tőle.

Egy férfi a szövegezés szerint a legendás zenekar 1981-ban megjelent Az arc című album aranylemezét bocsátotta áruba. A korong ráadásul éppen Kóbor Jánosé lehetett, legalábbis az ő neve szerepel a keret hátlapján. Hogy miképp kerülhetett idegen kézbe a relikvia, azt sem Kóbor János családja, sem az Omega együttes menedzsere, Trunkos András nem tudja. Mindenesetre az „eladó" nem a nap ötletét valósította meg, amikor meghirdette az aranylemezt. Ezzel, illetve eleve a lopással bűncselekményt követett el, sőt az Omega ügyvédje szerint a lopás minősített esete is fennállhat, amit a törvény akár 5 év szabadságvesztéssel is sújthat.

Azaz, ha a rendőrségnek a tudomására jut egy esetleges lopás, akkor az eljárást, vagyis a nyomozati cselekményeket meg kell indítania" – kezdte a Borsnak dr. Futó Barnabás, aki 1982 óta képviseli az Omega érdekeit jogi ügyekben.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora értéket képviselhet az eladásra kínált aranylemez, ahogy azt sem, hogy eredeti-e, de az eladó akkor is bűncselekményt követett el, ha egy másolatot dobott piacra. "Egy aranylemez szellemi tulajdonnak minősül és bizony igen ritka, hogy „eladósorba" kerül.

Ennek a kiderítése nyomozati cselekmény, majd pedig egy igazságügyi szakértőnek kell megállapítania, hogy a lemez mekkora értéket képvisel és mekkora kár érte a tulajdonost, vagy tulajdonosokat az eltulajdonításával" – tette hozzá az ügyvéd, aki egyelőre várja, hogy a hatóság lépjen.