3000 milliárd forintnyi arany sorsa múlik az állatok áttelepítésén

Vágólapra másolva!
Óriási aranytartalékot rejt az a chilei terület, melyen csak úgy lehet aranyat bányászni, ha a bányavállalat áttelepíti onnan a szigorúan védett csincsillákat egy másik élőhelyre. Az áttelepítési akciót el is kezdték néhány éve, csakhogy az állatok nem viselik jól a váltást. Több közülük elpusztult, míg az áttelepítésre várók eltűntek.
Vágólapra másolva!

Szédítő kanyarokat vett a chilei csincsillák és egy ottani, gigantikus aranytartalék története. Az ügy még 2020-ban kezdődött, amikor egy bányaipari vállalat, a Gold Fields, megkezdte volna a 2017-ben már azonosított, több milliárd dollár érő arany- és ezüsttartalék kitermelését. Ám mint az Origo megírta, a dolog nem ennyire egyszerű, mert a környéken a kiemelten védett csincsillák populációja él.

csincsilla
Fotó: Shutterstock 

Chilében évszázadokon át vadászták az állatokat bundájuk miatt, majd amikor számuk vészesen megcsappant, berántották a kéziféket, és jobban vigyáznak a megmaradt egyedekre, mint az aranyra - amit ezúttal akár szó szerint lehet érteni.

A hatóságok ugyanis vasszigorral óvják az állatokat, és azonnal közbelépnek, ha úgy vélik, veszélybe kerültek.

A Gold Fields így csak szigorú felügyelet mellett, a hatóságok által jóváhagyott befogási terv mentén kezdhette meg a Salares Norte nevű területről az állatok áttelepítését. Összesen 25 állatról van szó.

A nagy relokalizációs művelet el is kezdődött, ám hamarosan leállították azt, mert az első négy áttelepített csincsilla közül kettő elpusztult. A hatóságok a dél-afrikai vállalatot hibáztatták a veszteségért, és függetlenül attól, mi volt az eredeti tervekben, felszólították a céget, hogy módosítsák az áttelepítési terveket úgy, hogy abban garanciák legyenek az állatok biztonságára.

Ennek a cég eleget is tett, és tavaly benyújtotta a csincsillák mentési műveletének kettes számú tervét, amit a hatóság az év végén elfogadott. A befogási műveletet idén februárban indították – összegzi a Mining.com.

Azaz csak indították volna, mert a bányavállalat munkatársai üres kézzel tértek vissza a hajszából: a csincsillák közül ugyanis egyet sem találtak meg.

image

A vállalat így ezt nemrég jelentésbe foglalta, melyben kitérnek arra, hogy meglátásuk szerint az állatok maguktól hagyták ott korábbi élőhelyüket.

Együttműködünk a hatóságokkal, hogy befogjuk és áttelepítsük a csincsillákat, mégpedig pontosan azon lépések mentén, melyeket meghatároztak számunkra. Nem találtunk egyet sem

– nyilatkozta Mike Fraser ügyvezető igazgató.

A cég képviselője szerint az állatok "emberi beavatkozás nélkül" hagyták el a területet.

Csincsilla a bányaterületen a chilei hatóság felvételén:

A fenntarthatósággal foglalkozó felügyeletet azonban ez nem nyugtatta meg. Azzal az indoklással, hogy a cég nem tudta igazolni, miszerint a terveket követbe befogta és áttelepítette az állatokat, ismét felfüggesztette a működési engedélyt.

Így bár a cég március végén elindíthatott egy szerény kitermelési műveletet az 1 milliárd dollárból épített bányájában, most újra azzal szembesülnek, hogy könnyen lehet, soha nem tudják kitermelni azt a kb. 3,5 millió uncia aranyat és 42 millió uncia ezüstöt, ami a területen rejtőzik.

A nemesfémkészlet értéke mostani árfolyamon a kolosszális 8 milliárd dollárt (közel 3000 milliárd forint) közelíti.

A hatóság 10 napos határidőt adott a vállalatnak arra, hogy igazolja: a csincsillák valóban saját elhatározásból váltak köddé a területen. Ha ezt nem teljesítik, súlyos szankciók elé nézhetnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!