Ezekkel a titkos kódokkal böngészhetünk a Netflix rejtett kategóriáiban

Virtual World Logos companies tech virtual emblem logos signs technologies illustrations online tele vision tv streaming movie movies films netflix remote digital Horizontal TECHNOLOGY COMPANY INTERNET LOGO BOARD ILLUSTRATION COMPUTER TELEVISION VIDEO FIL
Netflix logo is seen displayed on a tv screen in this illustration photo taken in Poland on November 29, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Valószínűleg a Netflix legtöbb felhasználója szembesült már azzal, hogy egy-egy este hiába pörgette az oldalt, nem talált olyan filmet vagy sorozatot, amilyenhez tényleg kedve lett volna. A titkos Netflix-kódok segítségével azonban feltárulhat egy rejtett világ, olyan kategóriákban is böngészhetünk, amelyekre egy átlagos előfizető sehogy sem bukkanna rá. Mik ezek a titkos kódok, hogyan működnek itthon és külföldön, akár nyaralás alatt?
Vágólapra másolva!

A Netflixen óriási mennyiségű tartalom található, de ezeknek általában csak a töredékét érhetjük el, ha kizárólag a rendszerre hagyatkozunk – még ha az a saját listák és kedvelések, illetve az előzmények alapján igyekszik is személyre szabni a kínálatot.

Nem tud dönteni? A titkos Netflix-kódok segíthetnek Forrás: Hans Lucas via AFP/Myriam Tirler / Hans Lucas/Myriam Tirler

Tudta, hogy léteznek titkos Netflix-kódok?

Ha tudjuk, hogy esetleg vígjátékot, netán épp horrort néznénk, máris könnyebb helyzetben vagyunk, hisz alapból is segít a műfaji keresés, ez azonban nem mindig szűkíti le eléggé a tartalmakat. A pontosabb, speciálisabb keresésre ott vannak a titkos Netflix-kódok, csak meg kell keresni a hosszú listában az adott műfajhoz tartozó számsort.

Ilyen egyszerű a Netflix-kódok használata

A kódokat igen egyszerű használni,

csak a megfelelő számot kell beírni a böngésző címsorába

a www.netflix.com/browse/genre/ után. Az akció- és kalandfilmek például alapból az 1365-ös kóddal hívhatók elő, de ezeken belül is sok mindenre lehet szűrni: a 43040 az akcióvígjátékok, a 10188 a képregényadaptációk és szuperhősfilmek, a 77232 az ázsiai akciófilmek, a 7700 pedig a westernek kódja. Ha tehát azt írja be a címsorba, hogy www.netflix.com/browse/genre/7700, csupa western ugrik elő, amit a szimpla műfaji kereséssel nem tudnánk elővarázsolni.

Western nézne? Ott a titkos kód Forrás: Paramount Pictures

Ha netán horrorból is csak bizonyos alműfajokat kedvel, akkor sincs semmi gond,

titkos kód szinte mindenre létezik a Netflixnél. Ezek segítségével külön tudjuk listázni mondjuk a zombis horrorokat (75405), a hentelős slasher filmeket (8646), a sátáni erőkről szóló (6998) vagy mélytengerben játszódó (45028) horrorokat.

Koreai zombis horrorra vágyik? A Netflix-kódok ilyenkor is beválhatnak Forrás: Yang Hae-sung/Netflix/© 2021 Netflix, Inc./All Of Us Are Dead

Tényleg szinte bármit meg lehet így találni,

akármilyen speciális igényei vannak a nézőnek: többek között külön kódot kaptak olyan kategóriák is, mint az anime sci-fi (2729), a gyerekeknek szóló tévéműsorok (27346), a családbarát karácsonyi filmek (1394522), a sportvígjátékok (5286), a kelet-európai mozik (5254), a latinzenei műsorok (10741) vagy a koreai sorozatok (67879).

A titkos Netflix-kódok teljes listáját itt találja.

A Netflix keresőkódjai máshol is működnek

A Netflix keresőkódjai akárhol használhatók, ahol Netflix is van, csak épp az így előhívott tartalmak változhatnak régiónként és országonként –

Magyarországon tehát más találatok fognak előjönni egy-egy kódra, mint mondjuk az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban.

VPN segítségével persze más országok kínálatában is böngészhetünk, a legtöbb címet (jelenleg majdnem 6500-at) Írországban fogjuk találni.

Más ország, más tartalom - de a Netflix-kódokat máshol is lehet használni Forrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Wdo / Hans Lucas/Antoine Wdo

Mi a helyzet a magyar tartalmakkal?

Bár a titkos Netflix-kódok segítségével külön rákereshetünk akár afrikai, akár belga vagy holland filmekre, a magyar produkciókat nem így fogjuk megtalálni. Erre létezik egy másik módszer, hisz a Netflixen a felső menüsorban ott van a „böngészés nyelvek szerint", ahol az eredetileg is magyar nyelvű tartalmak mellett a magyar szinkronos és magyar feliratos produkciókra is rá tudunk keresni.