Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyedévben 84 panasz érkezett a Panaszbizottsághoz, amely - a nyári időszakokat leszámítva - átlagos mennyiségnek tekinthető. Gyakran él panasszal a Reális Zöldek Klub, igen aktív a KDNP, miközben szaporodott az ATV-t ért kritikák száma.
Vágólapra másolva!

Jelenleg tíz panasz elbírálása még folyamatban van. Az elbírált 74 panasz közül 15 esetben kellett a soros elnöknek, dr. Gondos Gabriellának elutasító határozatot hoznia. Az érdemben elbírált panaszok közül 21 panasz volt "klasszikus", tehát a kiegyensúlyozott tájékoztatás sérelmét állító, és 13 "egyéb" panaszt bíráltak el. A klasszikusnak számító panaszok tárgyában két helyt adó és kilenc elutasító állásfoglalás született, melyekkel kapcsolatban hét esetben élt a panaszos a fellebbezés jogával. Az egyéb panaszok alapján egy esetben született elmarasztaló vélemény, 12 esetben pedig elutasító döntés.

A panaszokkal érintett műsorszolgáltatók közül az élen áll a Magyar Televízió (24 panasz) és a Magyar Rádió (14 panasz). Őket követi a TV2 (9), a Magyar ATV (7 - ebből 3 Friderikusz Most), az RTL Klub (5), a Hír TV (4), a Sláger Rádió (3 panasz - mindhárom a Bumeráng című műsorral kapcsolatban), a Klubrádió (2), a Danubius Rádió (1). Az egyéb műsorszolgáltatók (Cool TV, Echo TV, Minimax, Komló és Térsége TV, Debreceni TV, Rádió1, Rádió7, Rádió Aktív) ellen összesen 15 panasz érkezett.

A panaszosok közül 63 személy nézőként, illetve hallgatóként terjesztette elő panaszát, kilenc esetben pártok, illetve frakciók (közülük az MSZP egy esetben, Fidesz-frakció egy esetben, a KDNP négy esetben, a MIÉP egy esetben, akárcsak a Fidelitas és a Jobbik Magyarországért), kilenc esetben civil szervezetek (közülük hét esetben a Reális Zöldek), három esetben pedig egyéb szervezetek.

Az elmúlt negyedévben egy olyan közzétett jogerős bírósági határozat született, amely irányadó lehet a panaszbizottsági eljárásban is. A Legfelsőbb Bíróság egy - esélyegyenlőség sérelmével foglalkozó - perben megállapította, hogy a médiatörvényben lévő kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem azonosítható a matematikai arányossággal, azaz a pártoknak a műsorszolgáltatásban megjelenő arányos szereplése attól is függ, hogy mennyi és milyen hírértékű rendezvényt tartottak, illetve nyilatkozatot és bejelentést tettek.