Vágólapra másolva!
A médihatóság beavatkozásától reméli az MTV szerkesztési gyakorlatának megváltoztatását a magyar református egyház, miután a közcsatorna nem engedte, hogy a kettős állampolgárságról alkotott véleményük megjelenjen az Örömhír című vallási műsorban. A Magyar Televízió elnöke szerint a közszolgálati intézményben nincs cenzúrázás, de a médiatörvényt betartják.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Református Egyház az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordul, mert a közszolgálati tévé nem engedte, hogy vallási műsorában adásba kerüljön az egyház álláspontja a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról - jelentette be Bölcskei Gusztáv református püspök. "A szólásszabadságnak és a véleménynyilvánítás szabadságának megtiprásaként, megcsúfolásaként értelmezzük, ami történt" - közölte az egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Bölcskei elmondta, a zsinat üléséről szóló tudósításból kivágták a kettős állampolgársággal kapcsolatos részt. Az egyház ezért levelet írt a szerkesztőségnek, amelyben közölte, nem egyeznek bele, hogy az így összeállított adást a Magyarországi Református Egyház műsoraként jelöljék meg, majd a tiltakozás után az Örömhír múlt vasárnapi, november 21-i adásában az egyház címere sem jelent meg. Bölcskei Gusztáv elmondta, ha a határidők lehetővé teszik, a katolikus egyházzal közösen keresik meg az ORTT, mert szerinte a katolikusok keddi műsorával "ugyanez történik".

A Magyar Televízió műsorszerkesztése ellen korábban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) is tiltakozott. Veres András, az MKPK titkára november 20-án azt nyilatkozta, tudomásuk szerint a Katolikus Krónika következő adásából kivágják a kettős állampolgársággal kapcsolatos állásfoglalásukról szóló részt. A püspök közölte, hogy a televízió elnökének a döntése a vallási műsor ismétlésének levételéről és a konferencia álláspontjának kivágásáról "Aczél György-korabeli cenzúrának minősíthető".

A Magyar Televízió (MTV) elnöke a kritika után néhány nappal, november 22-én kijelentette, nincsen cenzúrázás az általa vezetett intézményben. "Az MTV-ben normális műsorkészítés folyik" - mondta Rudi Zoltán, aki szerint, annyi történt, hogy a szerkesztő észlelte, "nem egy vallási műsorba illő tartalmat igyekeznek megjeleníteni". A tévéelnök véleménye, hogy ha ez a rész adásba kerül, azzal megsértették volna a médiatörvényt. Rudi nem látta a kifogásolt műsorszámot, de úgy gondolja, az ügyben "a médiatörvény betűje és szelleme szerint jártak el".

Az MTV a tiltakozások után hétfőn közleményt is megjelentetett A Magyar Televízió műsorait a Magyar Televízió munkatársai szerkesztik címmel. "A Magyar Televízió műsorkészítői és minden munkatársa - így a vallási műsorok szerkesztői is - köteles betartani a médiatörvényt" - kezdődik a köztévé dokumentuma. A közlemény szerint így a vallási műsorban nem tehettek közzé politikai hirdetésnek minősülő anyagot.

"Amennyiben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyar Református Egyházak Generális Konventjét alkotó egyházkerületek elnökségeinek nyilatkozatai más, elsősorban hírműsorokban szakszerűen feldolgozhatóak, anélkül, hogy politikai hirdetéseknek minősülve sértenék a médiatörvényt, úgy az erre szakosodott műsorok közzéteszik azokat" - tartalmazza a közlemény.

A médium azt is közölte, a Magyar Televízió elnöke nem készít, és nem vesz át műsorokat, azok tartalmát nem határozza meg. A csatorna közölte, a népszavazást megelőző tájékoztatás a Magyar Televízió kiemelt feladata, ezért jött létre az MTV-n belül a Választási Iroda, amelynek vezetője a hírigazgató. Ez a szervezet alakítja ki az MTV népszavazással kapcsolatos stratégiáját, és folyamatos kontrollt biztosít, hogy a különböző szerkesztőségek a médiatörvény szellemének és betűjének megfelelően járjanak el "Veres András püspök, az MKPK titkárának nyilatkozata, miszerint az MTV elnöke cenzúrázta volna a vallási műsorokat, nem felel meg a valóságnak. Ezért a megfelelő fórumokon a Magyar Televízió helyreigazítást kér és minden más rendelkezésre álló jogi eszközt igénybe vesz, hogy megvédje függetlenségét".

Az MTV Közalapítvány kuratóriumának három, MDF által delegált tagja hétfőn nyílt levelet írt Rudi Zoltánhoz, akivel közölték, véleményük szerint "a Magyar Televízió vezetése rossz döntést hozott, amikor nem tette lehetővé, hogy az egyházi műsorokban az egyházakat vezető püspöki karok szólhassanak e kérdésben híveikhez".

"Ezzel álláspontunk szerint tévesen értelmezték az egyházi vezetők nyilatkozatát, amikor a hitéleti kérdés helyett politikai nyilatkozatként - hírműsorba valóként - határozták meg - írta Bakó Lajos, Kerekes Pál, Kozma Huba és Peták István.

A kurátorok azt javasolják az MTV vezetésének, hogy "soron kívül küszöbölje ki a jó hírnevén esett csorbát" és tegye lehetővé az említett témában az egyházi vezetők számára véleményük megfogalmazását és nyilvánosságra hozatalát.

MTI/[origo]