Rudi Zoltán: Újra kell gondolni a tévémacit az MTV-nél

Vágólapra másolva!
Az MTV elnöke, Rudi Zoltán az [origo] vendégszobájában azt ígérte, amint visszatért a Szabadság térre, utasítást ad a negyvenéves bábfigura "újragondolására". A közszolgálati csatorna vezetője gyermekkori kedvence  mellett beszélt arról is, hogyan tervezi a hosszú ideig pénznyelőként működő MTV nullszaldóssá tételét, valamint, hogy mi akadályozza a tökéletes pártatlanságot.
Vágólapra másolva!

Bocsánat tájékozatlanságomért, mióta ön az MTV elnöke? (valcsi)
- Üdvözlet a hálón, örülök hogy nem csak nézőként, hanem szörfölőként találkozunk, kérdezzetek bátran, nincs titok, de ha valamire nincs kedvem válaszolni, akkor nem válaszolok :) Idén márc. 5-én választottak meg.

Kérem, mesélje el az MTV elnöki székéhez vezető útját! (bimbi)
- Végigjártam minden szakmai lépcsőt, 1987-től dolgoztam gyakornokként, szerkesztőként, riporterként, műsorvezetőként, főszerkesztőként, stúdióvezetőként, hírigazgatóként, kirúgott tévésként és most éppen elnökként.

Mit tanácsol annak, aki érdeklődik a média iránt, a háttérdolgok iránt, stb., hol kezdje? (Leru)
- A: médiaiskolák B: médiával foglalkozó szaklapok C: médiában dolgozó ismerősök D: valami protekció, hogy egy szerkesztőségbe beengedjenek:)))

Hány órát dolgozik egy nap? Hogy néz ki az időbeosztása, nagyvonalakban tudná ismertetni? (Leru2)
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy tizenhat órát, mert huszonnégyet. Ez a feladat, amit most végzek, ez nem munka, hanem valóban életforma, és nem feladat, hanem megszállott hivatás. Sokan kérdezték, amikor pályáztam, hogy mi a fenének akarok egy csőd szélén tántorgó műszakilag morálisan és szakmailag szétesőfélben levő intézmény vezetője lenni. A válasz egyszerű: mert kíváncsi vagyok rá, rendbe tudom-e hozni.

Ön szerint lehet egy közszolgálati tévét nyereségesen, de legalábbis nem ráfizetéssel működtetni? (elei)
- Közszolgálati televíziót nullszaldósan kell üzemeltetni, soha nem lehet cél a nyereség, mert ha nyereség képződne, akkor azt a nézők érdekében vissza kellene forgatni a műsorgyártásba. Az elvárható hogy egy televízió jöjjön ki annyi pénzből, amennyi a rendelkezésére áll. Ez az elmúlt években az MTV-nek nem sikerült, szeretném, ha az idei lenne az első, amit reményeim szerint nullszaldóval zárunk, és a jövő év pedig talán abban lehet úttörő, hogy már az idén megtervezhetjük azt, hogy milyen műsorokat gyártunk és hogy erre mennyi pénzt szánunk. Sajnos a költségvetési kiszolgáltatottságunk a terveinket gyakorta felülírja, de egy júniusban kelt kormányhatározat szerint jövő márciusig a pénzügyminisztérium kidolgozza a normatív finanszírozás alapjait, és 2006-tól már nem esetleges lesz az MTV költségvetése, hanem törvényben garantált mennyiségű pénzt ad évről évre.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Van arra bármiféle reális esély, hogy a tévé kikecmeregjen a milliárdos adósságaiból? (luigi85)
- Igen, remélhetőleg már az idei évet nullszaldóval zárjuk, ez konkrétan azt jelenti, hogy arra törekszünk, ne legyen szállítói tartozásunk 2004-ről, ne tartozzunk se az államnak, se munkatársainknak se egyéb beszállítóinknak. Ez nagyon drasztikus takarékossági intézkedéseket indokolt a Magyar Televízióban, csak az idén a műsorgyártás területén kétmilliárd forint megtakarítást sikerült elérnünk. Folyamatosan szűnnek meg a korábban berögzült vezetői és nem vezetői kiváltságok, minden fillért igyekszünk megfogni, és ennek eredményeként talán először sikerül a tartozásokat ledolgozni.

Miért pont ott van az MTV székhelye, ahol most van? (Orseeeeeeka)
- A magyar televízió központja a Szabadság tér 17. alatt van, azért, mert az induláskor 1957-ben valaki úgy gondolta, hogy ott lesz a legjobb helye az egykori Tőzsdepalotában. Egy ideig jó ötletnek is tűnt ez, mára viszont teljesen alkalmatlan a több mint száz éves gyönyörű épület egy televízió igényeinek kiszolgálására. ezért szorgalmazom minden erőmmel, hogy mihamarabb kezdődjön el az MTV új gyártóbázisának felépítése, hogy elköltözhessünk, és ezáltal olcsóbban, hatékonyabban dolgozhassunk.

Mi a véleménye a Hír TV-botrányról? (pimpa01)
- Nem tartom illendőnek, hogy az egyik televízió vezetője a másik televízió belső ügyeiről véleményt mondjon. Egyben sajnálom, hogy ezt a kollegák, mármint a más televízióknál dolgozó kollégák magukra nézve nem tartják szabálynak. Egyébként a szerkesztői szabadság híve vagyok, nem a riportalany dönti el, hogy mi megy adásba, de még csak nem is a televízió tulajdonosa vagy elnöke, hanem a műsor felelős szerkesztője, akit valóban azért hívnak felelős szerkesztőnek mert a képernyőn látható produkció az ő szellemi terméke. Utólag lehet egy felelős szerkesztői döntést hibásnak minősíteni, de előre belebeszélni szakmaiatlan, és a demokrácia szabályaival is ellentétes.

Ön szerint pártatlan adó az MTV? (gotlib)
- Az szeretne lenni, de hogy az egész ország tanulja a demokráciát, úgy az MTV is tanulja a pártatlanságot, a függetlenséget és a tárgyilagosságot. biztosan vannak műsoraink, amelyeket nézők egy része elfogultnak tart, de egy csatornát összességében kell értékelni és nem egy műsorvezető vagy egy konkrét műsor alapján sommás ítéletet hozni. Még pártatlanabb lehetne az MTV, ha nem függene a mindenkori kormányok által készített és elfogadott mindenkori költségvetéstől.