Rengeteg bankkártya adatait lopták el, bárki az áldozatok közt lehet

bankkártya, csalás, europol, magyar rendőrség
Nem csak a túlköltekezés elkerülése miatt kell figyelemmel követni a vásárlási történetet
Vágólapra másolva!
A magyar rendőrség is részt vett a hackelési ügy kárelhárításában.
Vágólapra másolva!

Újabb sokak számára húsbavágó kiberbűntényről számolt be az Europol, sebezhetőségek kihasználásával internetes bűnözők meghackeltek 443 webshopot, majd olyan kódokat szúrtak beléjük, amelyek titokban hazatelefonálták a vevők által beírt kártyaadatokat és egyéb információkat.

Nem csak a túlköltekezés elkerülése miatt kell figyelemmel követni a vásárlási történetet Forrás: Origo

A tömeges hackelés miatt indított akciót Görögország vezette, összesen tizenhét ország rendőrségei és magáncégei dolgoztak a feltört webshopok azonosításában és kiértesítésében, a magyar rendőrség is részt vett a műveletben. Ezt követően az internetes kereskedések dolga volt tájékoztatni a biztonsági incidensről az ügyfeleket.

A feltört boltok listáját nem hozta nyilvánosságra az Europol, és az elkövetőkről sincs hír.

Az ellopott kártyaadatokkal a tolvajok közvetlenül jellemzően nem élnek vissza, helyette más bűnözőknek értékesítik azokat a sötét webes piactereken. A kuncsaftjaik webáruházakban való fizetésre használják az áldozatok bankkártyáit, strómanok bevonásával például elektronikai termékeket vagy ajándékutalványokat vesznek.

Végül a birtokukba került holmikat más piactereken értékesítik, így lesz készpénzük a bűnözésből.

Az Europol készített egy magyar nyelven is olvasható tájékoztató oldalt a webshopok tulajdonosai számára a digital skimmingnek nevezett kártyalopási jelenségről. A vásárlók sajnos nem tudnak mit tenni azon túl, minthogy közismert boltokból rendelnek, és figyelemmel követik a bankszámlájukon megjelenő terheléseket, érthetetlen tételek megjelenése esetén pedig azonnal letiltják a kártyájukat és panaszt tesznek a bankjuknál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!