Olyanokat is érint az Apple Watch legújabb modelljeinek betiltása, akikre nem is gondolnánk

iPhone 15, új, legújabb, 2023, bemutatták, bemutatás, show, apple, mobil, termék
Apple Watch Series 9 models are displayed amongst other new products during a launch event at Apple Park in Cupertino, California, on September 12, 2023. (Photo by Nic Coury / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem csak azok járnak rosszul, akik most akartak új Apple Watch-modelleket venni Amerikában. A techvállalat és a kaliforniai Masimo orvostechnológiai cég szabadalmi vitája még egy kellemetlen hatással jár, amire sokan nem is gondoltak volna.
Vágólapra másolva!

Az Apple nemcsak az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra Series 2 online értékesítését állította le (amit az üzletekben történő értékesítés tiltása is követ december 24. után), de a vállalat és az orvosi eszközöket gyártó Masimo között fennálló szabadalmi vita egy másik negatív hatással is jár:

a garancián kívüli hardverjavítás több Apple Watch-modell esetében sem kérhető már.

A The Verge a Bloombergre hivatkozva azt írja, az Apple arról tájékoztatta az ügyfélszolgálati munkatársait, hogy az Apple Watch Series 6-tól kezdve (az SE kivételével) a garancián kívüli hardverjavítás és a teljes egység cseréje nem lesz elérhető az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága által elrendelt tilalom idejére. (Vagyis mindez csak az amerikai felhasználókat érinti!) A Bloomberg szerint a vásárlók értesítést kapnak, ha a hardver cseréje engedélyezett lesz.

Apple Watch Series 9 modellek a bemutató napján kiállítva az Apple kaliforniai főhadiszállásán, Cupertinóban Forrás: AFP/Nic Coury

A garanciális (vagy a kiterjesztett AppleCare Plus programban lévő) termékeket viszont nem érinti ez a jelenleg fennálló helyzet.

A legrosszabbkor jön

Az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 jelenleg nem érhető el az Apple online áruházából az Egyesült Államokban az ünnepi bevásárlások véghajrájában, ami óriási pénzügyi veszteség lehet a vállalatnak. Az üzletekben még meg lehet őket vásárolni karácsonyig, utána már ott sem. Egyéb kiskereskedők ezt követően is folytathatják az értékesítést, de

a készlet valószínűleg csökkenni fog, mivel az Apple-t eltiltották további Apple Watch készülékek importálásától, amíg nem rendezi a szabadalmi vitát.

Miről van szó?

A szabadalmi vita az Apple Watch Series 6, 7, 8, 9, Ultra és Ultra 2 készülékekbe épített véroxigénszint-mérő technológia körül forog. Az Apple állítólag egy olyan szoftverfrissítésen dolgozik, amellyel elkerülhető lenne a Masimo szabadalmainak további megsértése, bár az orvosi eszközök gyártója úgy véli, hogy a probléma alapvetően a hardverrel kapcsolatos, és mélyebb változtatásokat igényel.