A boldog kutya jellemzői: ezeket a jeleket figyeljük

A boldog kutya viselkedése és testbeszéde mindent elárul
A boldog kutya viselkedése és testbeszéde mindent elárul
Vágólapra másolva!
A legtöbb kutyatulajdonos valószínűleg szeretné tudni, hogy mit gondol négylábú kedvence. Vajon melyek a boldog kutya jellemzői? Sajnos a kutyáink azonban nem tudják elmondani ezt nekünk, így nehezen állapíthatjuk meg, hogy valóban boldogok-e, vagy csak úgymond boldogulnak a környezetükkel. A kutya viselkedése és a kutya testbeszéde azonban árulkodó lehet.
Vágólapra másolva!

A boldog kutya jellemzői: 6 jel, hogy a kutyád boldog

Bár senki sem tud olvasni a kutyák gondolataiban, az állatorvosok állnak a legközelebb a „kutyatolmácsolás” művészetéhez.  A boldog kutya jellemzőit bizony nem könnyű felsorolni. De a szakemberek azt állítják, hogy bizony megállapíthatjuk a boldog kutya jellemzőit: 

vannak bizonyos viselkedésformák és minták, amelyek jelezhetik, hogy kutyánk boldog, elégedett életet él-e. 

Amit érdemes figyelni, az a kutya kommunikációs jelzései.

Szerintük ezzel a hat tényezővel állapíthatjuk meg, hogy a kutyánk boldog-e, vagy hogy hogyan tehetnénk azzá:

  • kielégítik az alapvető szükségleteiket;
  • nyugodt a testbeszédük;
  • nyugodt az arckifejezésük;
  • van egy meghatározott rutinjuk;
  • közösen játszanak a gazdival, például sétálnak, tréningeken vesznek részt;
  • van egy gazdájuk, aki az érdekeiket nézi, képviseli.
Ezekből a jelekből olvashatjuk a boldog kutya jellemzőit
Ezekből a jelekből olvashatjuk a boldog kutya jellemzőit
Fotó: Getty Images

A legfontosabb tehát, hogy elégítsük ki az alapvető szükségleteiket. Ahogy arra a szakemberek rámutatnak, enélkül nehéz örülni és ez az emberekhez hasonlóan, ugyanúgy vonatkozik a kutyákra is. A megfelelő kutyatartásról árulkodik a kutya testtartása, a laza testbeszéd, az egészséges testsúly, de a hátrahúzott fülek mellőzése.

Amikor a boldog kutya jellemzőire gondolok, a jólét is eszembe jut, és az, hogy a kutya minden szükségletét kielégítjük. És ez az ötlet egészen a hatvanas évekig nyúlik vissza

– mondta Dr. Kate Anderson, a New York-i Cornell Egyetem Duffield Institute for Animal Behavior állatorvosi viselkedéskutatója a Huffpost online portálnak.

Anderson az állatjólét öt szabadságára hivatkozott: az éhségtől és szomjúságtól való mentesség; a kényelmetlenségtől való mentesség; a fájdalomtól, sérüléstől és betegségtől való mentesség; a normális viselkedés szabadsága; valamint a félelemtől és szorongástól való mentesség.

Manapság a kutyák boldogságáról alkotott képünk szerinte már túlmutat az ilyen egyszerű kritériumokon, de az, hogy az alapvető szükségleteiket kielégítik, már egy lépés a helyes irányba. Ebben árulkodó a kutya testbeszéde és a boldog kutya viselkedése. 

 

Mit jelent a kutya farokcsóválása?

Az állatorvosok úgy vélik, hogy a boldog kutya jellemzői úgy kezdőik, hogy nagyon laza a testbeszédük és nem szabad, hogy feszültség legyen bennük. A fülüket nem húzzák hátra, nem látjuk a szemük fehérjét. A farkuknak – természetesen fajtától függően – normál szögben kell állnia a testükhöz képest, például 90 fokban, vagy egyszerűen csak egyszerűen lazán. És a farokcsóválás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a négylábú barátink tele van vidámsággal. A boldog kutya testbeszéde tehát mindent elárulhat.

A boldog kutya viselkedése és testbeszéde mindent elárul
A boldog kutya viselkedése és testbeszéde mindent elárul
Fotó: Pinterest

A kutyáknak és az embereknek hasonló arcizmai vannak, így bizonyos arckifejezések megmutathatják, ha elégedettnek érzik magukat. Ezek közé tartozik „a ráncolt szemöldök hiánya”, és az, hogy „nyugodtnak tűnnek-e a szemek körül és ellazult-e a testük a száj körül. Gondoljunk bele: ha idegesek vagyunk, valószínűleg összeszorítjuk a szánkat és jó eséllyel hunyorítunk a szemünkkel. Ez nem egy boldog ember (vagy kutya) tekintete. Ha tehát nyugodt, laza tekintetet látunk a kutya arcán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó hangulatban van

 – mutatott rá Dr. Kristi Flynn, a Minnesota Egyetem Állatorvosi Főiskola alapellátási állatorvosa, a kutya viselkedésének szakértője.

 

Mik a kutyák alapvető szükségletei?

A kisgyermekekhez és a kisgyermekekhez hasonlóan a kutyák is szeretik, ha a dolgok kiszámíthatóak. Persze nem arról van szó, hogy nem akarnak újdonságot és izgalmat, csak azt nem, hogy az egész világ állandóan változzon. Anderson szerint 

a boldog kutya számára azok a legnehezebb időszakok, amikor megváltozik az emberek időbeosztása. 

Ez megtörténhet az ünnepek vagy egy nagy utazás miatt is. A szakemberek szerint ezért fontos ragaszkodni a házi kedvencünkkel kialakított rutinhoz, amikor a boldog kutya jellemzőit kutatjuk. Hogy ilyenkor is kielégítsük a kutya alapvető szükségleteit.

Nem kérdés: a boldog kutya mosolyog
Nem kérdés: a boldog kutya mosolyog (vagy legalábbis olyan, mintha mosolyogna)
Fotó: PInterest

Hagyjuk, hogy a kutya önmagát adja, akár félénk, akár barátságos, mert ez fontos módja annak, hogy kényelmesen érezzék magukat. Vegyenek részt a közös programokon, például a testmozgásban, a kiképzésben vagy a kirakós játékok használatában. Fontos, hogy a kutyánknak sok mozgást biztosítsunk, ami nemcsak abban segíthet, hogy a súlya egészséges tartományban maradjon, de a szükséges ingereket és élményeket is biztosíthatja számára

– emelte ki Anderson, hozzátéve, hogy ez magában foglalhatja a mentális stimulációt is, hiszen mindez csökkenti a stresszt és a konfliktusokat és igazán örömet okozhat nekik és ettől lesz boldog kutya a társunk. 

A kutyánk testbeszéddel is mutathatja, hogy hogyan érzi magát. Ők azonban nem tudják nyíltan megmondani valakinek, hogy hagyják őket békén – a kutyatulajdonos viszont igen. Más kérdés a kutya személyisége. 

Minden kutyának megvan a maga személyisége; egyesek szeretik az embereket, míg mások introvertáltak. 

A kutyatulajdonos azonban megkérheti mondjuk az idegeneket, hogy ne simogassák meg, vagy szólhatnak a barátaiknak, hogy hagyják békén az ebet, amikor meglátogatják.