Hihetetlen kísérletet végzett egy lelkész a ChatGPT-vel

chatgpt chatbot vasárnapi mise
Teljes egészében a ChatGPT írta a vasárnapi mise szövegét
Vágólapra másolva!
Képes-e az igazságot kommunikálni a mesterséges intelligencia, ez volt a nagy kérdés.
Vágólapra másolva!

Különleges kísérletnek lehettek részesei a texasi Austinban lévő Violet Crown City Church metodista templom vasárnapi miséjén részt vettek, Jay Cooper lelkész kísérlet gyanánt a ceremónia teljes szövegét a ChatGPT generatív mesterséges intelligenciával íratta meg.

A lelkész szerint a kísérlettel arra kereste a választ, hogy képes-e a technológia az igazságot kommunikálni a hívők felé. A szöveg megírásakor első körben egy 15 perces vázlatot generált le az OpenAI rendszere, ekkor nyilvánvalóvá vált számára, hogy mindenképp szükség van az emberi elemre, így további utasításokkal hosszúság és mondanivaló tekintetében is kibővítette a mise tartalmát.

A kísérleti szertartás felemás fogadtatásra talált a nyáj körében. A KXAN tévéadó riportere által megkérdezett egyik hívő szerint nem volt teljesen felesleges részt venni rajta, de a gépileg generált szövegnek nem volt olyan érzelmi és nyelvi kifejezőképessége, mint az emberek által írottaknak.

„Nem vagyok biztos benne, hogy az MI képes jól kifejezni az olyan érzelmeket, mint a szeretet, a kedvesség, az empátia. Úgy gondolom, hogy gyakorolnunk kell a szeretet és ki kell fejeznünk azt. Nem csak éreznünk kell, de ki kell fejeznünk azt" – nyilatkozta a tévéadónak.

A rendhagyó mise teljes egészében megtekinthető a templom YouTube-csatornáján, így akik tudnak angolul, azokat semmi sem tartja vissza a szertartás személyes megtapasztalásától.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!