Újabb kényelmi fejlesztést kap a Chrome

google chrome pip
A többség nem tud róla, de a Google Chrome-ban is elérhető kép a képben mód, részben mivel sok videómegosztón kétszer kell a jobb egérgombbal kattintani az opció mutató környezeti menü előhívásához
Vágólapra másolva!
Könnyebbé válik böngészés közben a lejátszott videók figyelemmel követése.
Vágólapra másolva!

Már nagyon régóta a legritkább esetben képesek ténylegesen hasznos kényelmi fejlesztéseket kitalálni a böngészők fejlesztői, az elmúlt időszakban inkább a többség számára felesleges, vagy adott esetben konkrétan kéretlennek titulálható funkciókra futotta tőlük.

A többség nem tud róla, de a Google Chrome is ismeri a kép a képben lejátszást. Nem véletlenül nem tűnt fel, jó néhány webhelyen kétszer kell a jobb egérgombbal rákattintani a lejátszott videóra, hogy előjöjjön a funkció bekapcsolásához szükséges környezeti menü Forrás: Origo

Most a Google Chrome fejlesztői előzetesében elérhetővé vált egy ténylegesen hasznosnak tűnő újítás, a böngésző számítógépes változata képes lesz automatikusan kitenni a YouTube-on és egyéb weboldalakon lejátszott videókat kép a képben (Picture-in-Picture, PiP) módba, mikor a netezők másik böngészőfülre váltanak.

Ebben a módban a lejátszott videó egy lebegő felületen mindig látható böngészés közben, sőt: a böngésző háttérbe való küldésekor sem tűnik el. Akinek nem tetszene az automatikus PiP-mód, az kikapcsolhatja majd, az ehhez szükséges kezelőfelületi elem még nincs implementálva a böngésző előzetesében.

A mozgóképek kép a képben módban való megtekintése régóta elérhető a Chrome-ban, a videókra jobb egérgombbal kattintva aktiválható. Sajnos a böngészőt használók többsége nem is tud a funkcióról, mivel a videómegosztó oldalak az első jobb egérgombos kattintáskor általában egy egyéni menüt jelenítenek meg, így másodjára is kattintani kell a jobb egérgombbal, hogy megjelenjen a böngésző saját környezeti menüje, mindez pedig nem magától értetődő.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!