Beperelnék a fél internet ellopásáért a ChatGPT fejlesztőjét

bírói kalapács, bíró, kalapács
Judge hitting gavel with paper at wooden table closeup
Vágólapra másolva!
Emberileg felfoghatatlan méretű szerzői jogsértéssel vádolják az OpenAI-t.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel sokan gondolkodtak már azon, hogy a köztudatba idén berobbant chatbotok nagy nyelvi modelljeinek betanításához mégis honnan szerezték a töméntelen mennyiségű információt a fejlesztőik. A válasz roppant egyszerű, a keresőmotorokhoz hasonlóan jóváhagyás nélkül beindexelték az interneten elérhető információkat, konkrét példaként a Bingben is elérhető ChatGPT-4 rendszert olyan 300 milliárd szónyi engedély nélkül szerzett információval képezték ki. Többek közt könyvekre, cikkekre, blogbejegyzésekre, fórumos és közösségi médiás posztokra kell gondolni.

Ha jóváhagyja a pereskedést a bíró, akkor minden idők legnagyobb bírósági ügye lehet az OpenAI engedély nélküli adatgyűjtéséből Forrás: Shutterstock/ Africa Studio

Most megtörtént az emiatt borítékolható jogi lépés, egy Kaliforniában indítani kívánt perben azzal vádolják a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-t, hogy emberi ésszel felfoghatatlan méretű szerzői jogsértést követett el a termékének létrehozása érdekében, plusz magánszféra védelmével kapcsolatos törvényeket is sértett.

Hírünk írásáig az OpenAI nem kommentálta az ügyet, feltehetően valamiféle fair használatos érveléssel kívánja majd meggyőzni a bírót, hogy nem történt szerzői jogsértés. Ennél is messze nagyobb rejtély, hogy mi történik, amennyiben a cég nem képes meggyőzni a bírót: még ha az illetékességi okból csak az USA cégeire és polgáraira korlátozza az ügy sértettjeinek körét, akkor is potenciálisan több százmillió alperesről beszélünk.

Olyan méretű lehet a kártérítési ügy, hogy a kezelése műszakilag túlmutathat az igazságszolgáltatás képességein.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!