Régen a merevlemezek is jobbak voltak

western digital we merevlemez hdd
Western Digital merevlemez
Vágólapra másolva!
Egy adatmentő cég szerint 2015 után lejtmenet kezdődött a megbízhatóságukban.
Vágólapra másolva!

Jól járhattak az SSD-kre való átállással a fogyasztók, a meghibásodott merevlemezeken lévő adatok helyreállításával foglalkozó Secure Data Recovery szolgáltató szerint nagyon úgy tűnik, hogy jelentős csökkenésnek indult a várható élettartamuk, a régi modellek megbízhatóbbak voltak.

Kapacitásban nem szenvednek hiányt a modern merevlemezek, de a várható élettartamuknak látszólag nem tett jót a műszaki fejlődés Forrás: Western Digital

Erre az álláspontra a tavaly nála landolt merevlemezek statisztikái alapján helyezkedett a vállalat, a SMART diagnosztikai adatokból kiolvasott működési idő és a meghibásodott szektorok száma alapján dolgozott. Összesen 2007 darab merevlemez alapján a vállalathoz került egységek átlagosan 2 év 10 hónapot üzemeltek a meghibásodásuk előtt, az öt legmegbízhatóbb modell 2015 előtti, míg a legkevésbé megbízhatóak java 2015 után készült.

A vállalat elsősorban annak tudja be az aggasztó tendenciát, hogy a gyártók az SMR adatrögzítési eljárással kezdték növelni a tárolókapacitást, ennek során részlegesen átlapolják az adattároló tányér felületén az adatsávokat. A dizájn miatt a mozgó alkarészeknek masszívan kisebb toleranciával kell dolgozniuk, plusz a tányérok felülete is nagyobb igénybevételnek van kitéve.

Precíziós technológiáról van szó, ami a régen használt egyszerűbb megoldásokhoz képest sokkal könnyebben tönkremehet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!