Feltalálták a chipre integrált vaginát

intim higiénia bugyi vagina női nemiszerv Zavarba ejtő téma az intim szárazság? Pedig kell róla beszélni!
Vágólapra másolva!
Áttörést jelent a szerv tudományos alaposságú tanulmányozásában.
Vágólapra másolva!

A szokásosnál feltűnőbb cikk jelent meg nemrég a Microbiome tudományos folyóiratban, a Wyss Institute és a Harvard Egyetem kutatói adományozott sejtek felhasználásával, háromdimenziós fizikai tesztkörnyezetben kezdték tanulmányozni a vagina mikrobiomját, azaz ökológiai rendszerét.

Részben a résztvevők hiánya akadályozza a hüvely vizsgálatát Forrás: Shutterstock

A célra kitalált hardvert vagina-on-a-chip, avagy chipre integrált vaginának keresztelték el, a kutatásban résztvevő Don Ingber szerint a céljaikat tekintve ugyanúgy viselkedik, mint az igazi. A biomérnök szerint tudományos értelemben a vagina egy meghökkentően alulkutatott szerv, az általuk készített 3D-s környezet lehetővé teszi a hüvely sejtjei és folyadékai közti komplex interakciók kényelmes és alapos tanulmányozását, továbbá a bakteriális fertőzésekre kitalált megoldások tesztelését.

A vagina tudományos alaposságú kutatásának egyik jelentős gátját az önkéntes résztvevők toborzásának nehézkessége jelenti. A mostani vaginachip a szerv eddigi legvalósághűbb laboratóriumi modellje, a kutatók eddig többek közt a váltakozó ösztrogénszint baktériumokra gyakorolt hatását vizsgálták vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!