Betiltaná a Windows lassú betöltését a Microsoft

HDD és SSD
Vágólapra másolva!
Elő kívánja írni a számítógépgyártóknak az SSD rendszermeghajtó használatát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években szinte teljesen átvették a számítógépekben az uralmat a szilárdtest-meghajtók, az újonnan megvásárolható asztali és hordozható modellek java a régi típusú merevlemez helyett SSD-t használ. Ez különösen jó hír annak fényében, hogy a Windows 10 és a Windows 11 merevlemezről való futtatása egy rémálom, a sok véletlenszerű írási és olvasási művelet miatt az indítás és a frissítések telepítése is óriási mennyiségű időt vesz igénybe, objektíven borzasztó a felhasználói élmény.

Balra egy M.2 formatervű SSD, középen egy 2,5"-es merevlemez, jobb pedig egy 3,5"-es merevlemez Forrás: Avast

A Trendfocus szerint a Microsoft minél előbb le kíván számolni a rendszerindító meghajtóként merevlemezt használó új számítógépekkel, elő kívánja írni a gyártók számára, hogy kizárólag SSD-re előtelepítve szállíthassák azokon a Windowst. Az elképzelést állítólag még idén szerette volna életbe léptetni, azonban egyes gyártók ellenkezése miatt 2023-2024 tájára csúszott az előírás bevezetése.

Ugyan a számítógépek gyártói az új termékeik javát már SSD-vel szállítják, azonban egyes legolcsóbb modellekben még használnak eMMC vagy merevlemez háttértárat: a kötelező SSD-zés növelhetné ezek árát, vagy azonos ár mellett kevesebb szabad tárolókapacitást kínálhatnának a vevőknek.

A Microsoft nem tiltaná meg a gyártók számára, hogy másodlagos háttértárként merevlemezt is beépítsenek a számítógépeikbe, így jutányos áron képesek lehetnének egyszerre gyors általános működést és nagy tárolókapacitást nyújtani a vásárlóknak, bár a laptopokban helyhiány miatt a két meghajtós elképzelés egyre kevésbé megvalósítható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!