Nagyot gyorsulhatnak a belépőszintű laptopok

amd mendocino processzor cpu
Az új AMD Mendocino chipes laptopok minden ténylegesen fontos téren a legtöbbet kínálhatják majd a belépőkategóriában
Vágólapra másolva!
Tíz órás akkus üzemidőt célzott meg a termékekbe szánt új chipjeivel az AMD.
Vágólapra másolva!

Óriási előrelépések történtek az elmúlt években a laptopok teljesítménye és üzemideje terén, azonban a belépőkategóriás modellek aránytalanul kicsinek mondható mértékben részesültek az előnyökből. A helyzetet felismerve az AMD most egy új tervezésű, kimondottan 400-700 dolláros (nettó 143-251 ezer forintos) gépekbe szánt processzorcsaláddal állt elő, amelynek a tagjaival megpróbál minden olyan pozitív tulajdonságot elérhetővé tenni az erősen véges büdzséből notebookot vásárolni kívánók számára, amelyekre ténylegesen szükségek van.

Az új AMD Mendocino chipes laptopok minden ténylegesen fontos téren a legtöbbet kínálhatják majd a belépőkategóriában Forrás: AMD

A Mendocino névre keresztelt család tagjainak célja, hogy a hétköznapi felhasználók számára bőségesen elég processzorteljesítményt, megkötések mellett egy kis játékra is éppen elég erős grafikus vezérlőt, továbbá általános használat mellett 10 órát meghaladó akkus üzemidőt nyújtsanak.

Ennek érdekében a vállalat ötvözte a kicsit régebbi Zen 2 processzormagjait a legújabb RDNA2 grafikus architektúrájával, ráadásul a mendocinós laptopokban LPDDR4 helyett már LPDDR5 memóriát kell használniuk a gyártóknak, ami elsősorban játékok futtatásakor lehet nagy előny.

A konkrét chipeket még nem leplezte le az AMD, de az említett információkon kívül annyit elárult, hogy mindegyik négymagos és nyolc futtatói szálas processzorrésszel rendelkezik, továbbá a termékcsalád tagjai a TSMC bérgyártó 6 nanométeres gyártósorairól gördülnek majd le.

Az első Mendocino chipes laptopok az idei utolsó negyedévben kerülnek majd piacra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!