Már az IKEA okosizzóján is fut a DOOM

ikea okosizzó doom
Már az IKEA okosizzóján is fut a DOOM
Vágólapra másolva!
Viszont a jelek szerint a vállalatnak nem tetszett a mutatvány.
Vágólapra másolva!

Közel két évtizedes hagyománynak örvend az 1993-as évjáratú DOOM legfurább eszközökön való játszhatóvá tétele, a Next-Hack blog egyik írója pedig most új szintre emelte a sportot, sikerült működésre bírni az ikonikus játékot a GU10 foglalatos IKEA Trådfri okosizzón.

Már az IKEA okosizzóján is fut a DOOM Forrás: Next-Hack

A projekt megvalósítása jelentős kihívást jelentett. Az okosizzó mikrokontrollerében lévő 80 MHz-es ARM Cortex-M33 processzor teljesítménye még elégséges volt a DOOM futtatásához, azonban a 108 kilobájt memória és az 1 megabájt háttértár túlságosan szűkösnek bizonyultak.

Emellett az okosizzó nem kínál kijelző és hangszóró csatlakoztatásához szükséges kimeneteket, így elég sok mindent kellett hozzáhackelni a nyomtatott áramköri lapjához, mire a szokásosnál gyengébb audiovizuális élményt nyújtva, de ténylegesen játszhatóvá vált rajta a játék.

Forrás: Next-Hack

Hírünk írásakor a projekt blogbejegyzése és demonstrációs videója már nem volt elérhető, az alkotó szerint ugyanis megkérték az összes nyilvánosságra hozott anyag eltávolítására. Azt nem árulta el, hogy kicsoda és miért kötött bele rekordsebességgel a projektbe, feltehetően az IKEA sajtóosztályának egy vérmes munkatársa kezdett mondvacsinált okból fenyegetőzni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!