Új módon harcolnának a Play Áruházzal a kínai gyártók

xiaomi redmi 6 pro android okostelefon
Xiaomi Redmi 6 Pro
Vágólapra másolva!
A fejlesztők egy webhelyen feltölthetik majd az alternatív boltjaikba az appjaikat.
Vágólapra másolva!

A közismert mobilgyártók jókora része üzemeltet saját alkalmazásboltot, ám ezek Kínán kívül labdába sem tudnak rúgni a Play Áruház mellett. A jelenség középpontjában egy ördögi kör áll: a fogyasztók nem használják a boltjaikat, így a fejlesztők nem töltik fel azokba az appjaikat, emiatt viszont a mobilozóknak nincs okuk az alternatív boltok használatára.

Xiaomi Redmi 6 Pro Forrás: Xiaomi

A Reuters beszámolója szerint a Xiaomi, az Oppo, és a Vivo most összefogtak, és márciusban hivatalosan is elindíthatják a Global Developer Service Alliance nevű portált.

A nevéből sejthetően a GDSA nem egy programbolt, hanem egy szolgáltatás, amely segítségével a fejlesztők egy füst alatt az összes említett cég mobilos programboltjába eljuttathatják az appjaikat, utána pedig a frissítgetésüket is elvégezhetik rajta keresztül. Viszont érdekes, hogy az első időszakban csak alig néhány piacot támogat majd a szolgáltatás.

A remények szerint a GDSA nagyban megkönnyíti majd a fejlesztők számára az alternatív boltokban való jelenlét kialakítását és fenntartását, így azoknak javulhat a pozíciójuk a Play Áruházzal szemben.

A gyártóknak két nagy okuk van az Android hivatalos áruházával való rivalizálásra: egyrészt jelentős bevételi forrást jelentene számukra az appok és a mikrotranzakciók értékesítése, másrészt pedig nem kerülte el a figyelmüket a Huawei kálváriája. A saját és életképes programbolt egy B-terv kulcsfontosságú része, ha az USA őket is tiltólistára tenné, azaz elveszítenék a hozzáférésüket a Google appjaihoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!