Vigyázni kell a GeForce MX250-nel

nvidia geforce mx250
NVIDIA GeForce MX250
Vágólapra másolva!
Kisebb és nagyobb teljesítményű változat is létezik belőle.
Vágólapra másolva!

A nyár vége és az ősz eleje mindig jó időszak a laptopgyártók számára, hiszen a szülők ilyenkor szokták megvásárolni a középiskolába vagy felsőoktatási intézményekbe készülő gyerekeik számára a notebookokat. Persze felmerülhet a gyerekek részéről az igény, hogy dedikált grafikus vezérlővel ellátott modellt szeretnének, hiszen akkor lehetőségük nyílna egy kis játékra a noteszgépen, plusz a fotó- és videofeldolgozási műveleteket is gyorsabban elvégezhetnék.

NVIDIA GeForce MX250 Forrás: NVIDIA

A családok többsége persze nem tud óriási összegeket elkölteni a laptopokra, így valószínűleg sokaknak olyan modellek kerülnek majd a látókörükbe, amelyekben NVIDIA GeForce MX250 van. Az NVIDIA előző generációs Pascal architektúrájára épülő, 384 CUDA maggal ellátott videovezérlő nem egy teljesítménybajnok, de a cég szerint akár 3,5× is gyorsabb lehet az Intel Core i5-8265U processzorba integrált Intel UHD Graphics 620 vezérlőnél.

A Notebookcheck a napokban kiderített egy nagyon fontos tudnivalót a termékről: az MX150 nevű elődjéhez hasonlóan

ennek is kétféle változata létezik.

Az MX250 normál kiadásának 25 watt a TDP-je, míg az MX250 Max-Q verzióban 10 wattra limitálták a hőkeretet, azaz az órajelek erős csökkentésével erősen lekorlátozták a hőtermelést és a fogyasztást, cserébe viszont a teljesítményt is.

A normál és a Max-Q modellek között legalább 30% teljesítménybeli különbség van, ami nagyon sok, főleg egy legjobb esetben is erősen limitált tempóra képes videovezérlő esetén.

Sajnos a laptopgyártók általában nem teszik egyértelművé, hogy melyiket használják a termékeikben, így megint a vásárlóknak kell majd detektívesdit játszaniuk, ha nem szeretnének a gyengébb változattal szerelt noteszgépet vásárolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!