Vitatják a videojáték-függőséget

gamer gaming billentyűzet klaviatúra keyboard
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy új felmérés szerint önmagában nem betegség, hanem más problémák tünete.
Vágólapra másolva!

A sajtó részéről is jelentős érdeklődést kiváltva a Egészségügyi Világszervezet nemrég felvette az elismert betegségek közé a videojáték-függőséget, hivatalosan „gaming disorder" néven. A WHO döntése komoly vitát váltott ki a szakmai körökben, hiszen rengeteg pszichológus nem érzi megalapozottnak, hogy önálló mentális problémaként legyen számon tartva az egyes esetekben rendkívül túlzásba vitt videojátékozás.

A kép csak illusztráció Forrás: Soumil Kumar / Pexels

Az Oxfordi Egyetem és Cardiffi Egyetem most egy közös kutatásban próbált meg képet alkotni helyzetről, a felmérésük keretében ezer olyan kamaszt faggattak ki, akik naponta legalább egy órát játszanak online videojátékokkal. Emellett a szüleiket is meginterjúvolták a kutatók, hiszen a fő problémájuk pont az a játékfüggőség lajstromba vételével, hogy a döntést megalapozó kutatások nem vették figyelembe a páciensek körülményeit.

Véleményük szerint nem értelmezték kellően tág kontextusban, hogy mi történik az életükben.

A kutatás arra jutott, hogy a naponta átlagosan 3 órát játszó alanyok esetében nincs rá bizonyíték, hogy maga a videojáték okozta volna a függőséget, viszont mindegyikük esetében sikerült azonosítani klasszikus, érzelmi jellegű problémákat.

A kutatók szerint az adataik alapján a túlzásba vitt videojátékozás önmagában nem mentális betegség, hanem más problémák tünete.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!