Bemutatjuk a Huawei új csúcstelefonját

Huawei
P30 Pro
Horváth Dávid
okosmobil
kütyüteszt
Huawei P30 Pro Horváth Dávid okosmobil kütyüteszt
Vágólapra másolva!
Naplemente, sarki fény és jégkristály színben pompáznak majd a P30-asok.
Vágólapra másolva!

A mai bemutatón egy kicsit közelebb férkőzhettünk azokhoz a telefonokhoz, amelyekkel a Huawei szeretné megnyerni az idei évet. Az az igazság, hogy a kínai gyártó ismét pompásan összerakott versenyzőket indít, amire szükség is van, mert a mezőny nagyon erős.

Hardver

A királykategóriában a P30 Pro indul, és próbálja majd befogni a kicsit korábban kiadott Galaxy S10 hármasfogatot. A hardveres teljesítménnyel egészen biztosan nem lesz gond idén sem, hiszen a korábban már bizonyított Kirin 980 chipsetre épülnek az új készülékek. És nem mellesleg a csúcstelefonok teljesítménye már évek óta a szinte felesleges erőfitogtatásról szól, így ha egy-két évig ugyanazt a hardvert tenné minden gyártó a top készülékeibe, azt nagy valószínűséggel nem venné észre szinte senki, aki nem méregeti kényszeresen a mobilokat különböző tesztprogramokkal.
A Huawei nem szállt fel az „eszetlen mennyiségű RAM" vonatra, így a csúcskészülékük is beérte 8 GB RAM-mal, aminél már nemcsak underground kínai gyártók kínálnak többet, de a Samsung palettáján is találunk olyat, ami ezt üti – más kérdés, hogy ennek mennyi értelme van. A P30 pedig már egyenesen decensnek számító 6 GB RAM-mal rendelkezik.

A kijelző gyönyörű, a szenzorsziget zsugorodik Forrás: Origo

Amit láttunk, annak alapján a kijelzőfronton se lesz oka senkinek panaszra: A Huawei P30 Pro egy gyönyörű, hajlított, 6,47 hüvelykes, 2340x1080 képpont felbontású OLED kijelzőt kapott. A P30-ba pedig egy tradicionális kivitelű, de ugyanilyen felbontású, 6,1 inches képernyőt építettek. Az alsó és felső keretet mindkét modellnél sikerült egészen minimálisra csökkenteni, többek között az egyre csökkenő méretű szenzorszigetnek köszönhetően. Az ujjlenyomat-olvasó a képernyő alatt található, ami még mindig a lehető legjobb megoldás. Az energiaellátás terén is a jelek szerint a maximumra törekedtek a döntéshozók. A P30 3650 mAh akksija is figyelemre méltó, és még ezt is meg tudták fejelni a P30 Pro 4200 mAh telepével.

Kamera

Egy éve, amikor a tavalyi Huawei telefonok megjelentek, nehéz volt elképzelni, hogy azoknál fejlettebb kamerarendszer kerüljön bele a mobiltelefonokba. Most a cég mégis leginkább erre a tulajdonságra fókuszált – talán pont azért, mert már nem nagyon tudtak másutt sokat csiszolni a telefonokon.
A lényeg tehát, hogy négy kamera lesz az új telefon hátlapján.

Hátul a kamerahömpöly Forrás: Origo

A főszenzor 40 megapixeles, f/1.6-os rekeszértékű, így az alacsonyabb fényviszonyok között is jobb képet lehet vele készíteni. Emellett találunk még itt egy 20 megapixeles (f/2.2) széles látószögű lencsét, ami egy egész picit szélesebb képet ad, mint a Mate 20 Pro. Akad még itt egy négyzetes lencse, egy 8 megapixeles (f/3.4) szenzor is, ebben található az 5x-ös optikai, 10x-es hibrid zoom, ami a gyártó szerint az átlag felhasználó számára szinte alig, vagy egyáltalán nem érzékelhető minőségromlással lesz képes ötvözni a két zoom teljesítményét, illetve 50x-es digitális zoomra lesz képes. Mindezt egy periszkópszerű prizmával oldották meg, amit a hátlap alatt fekve rejtettek el. A negyedik objektív megkapja a gépi látást is segítő Time of Flight-szenzort, amivel 3D-sített szkennelést lehetett készíteni eddig előlapon, de most ez a hátlapra kerül.

Mire teszi képessé a P30-asokat ez a kamerarendszer?

• Jobban látnak a sötétben és a képeik részletgazdagabbak lesznek, még élénkebb színekkel rendelkeznek majd.
• Jobb makrókat és portrékat készíthetünk majd velük az AI HDR+nak köszönhetően.
• Képesek leszünk megállapítani a segítségükkel egy tárgy magasságát, szélességét, hosszát.

A videós újítások között pedig találunk még képstabilizációs technológiát, mely segít kiküszöbölni a kézremegésből fakadó képi anomáliákat. Emellett fejlesztettek az optikai zoomon, és arra is hangsúlyt fektettek, hogy rossz látási viszonyok között is jó minőségű felvételeket lehessen készíteni.
Az alkalmazott integrált hangrendszerrel kapcsolatban a legfontosabb dolog, hogy mindkét telefon támogatja az objektumalapú Dolby Atmos szabvány kezelését, és hogy telefonálásnál, vagy hangalapú online alkalmazásnál maga a képernyő rezeg, és ez bocsájtja ki a hangokat. Ez a televízióknál már évek óta alkalmazott megoldás, de a telefonoknál még szokatlannak számít.

Ezek a hivatalos, magyarországi árak:

P30 6GB RAM, 128GB tárhely: 229,990 Ft
P30 pro 6GB RAM, 128GB tárhely: 299,990 Ft
P30 pro 8GB RAM, 256GB tárhely: 329,990 Ft

Ezek persze csak a legfontosabb újdonságok, de hamarosan egy bővebb teszttel is jelentkezünk, illetve amint kipróbálhatjuk ezt a kivételes kamerarendszert, abból egy képgalériát is összeállítunk majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!