Majdnem 10 milliárd dollárt fizetett a Google az Apple-nek

Vágólapra másolva!
Mindezt azért, hogy továbbra is a Google maradjon az alapértelmezett kereső az Apple készülékein.
Vágólapra másolva!

Egy ideje már tudjuk, hogy az Apple tisztában van azzal: csökkennek az iPhone-eladások, és a helyzet a közeljövőben nem javul majd. Tim Cook viszont mindent elkövet, hogy az Apple szolgáltatások terén erősítsen.

A pletykák szerint jön majd az Apple új videós streamingszolgáltatása, valamint a hírekkel kapcsolatos előfizetői szolgáltatása is. Addig is azért szépen emelkedik a szolgáltatásokból származó árbevétel. A Goldman Sachs becslései szerint a bevétel ötöde egyébként közvetlenül a Google-től származott a 2018-as évben.

Forrás: AppleInsider

A Google a gyakorlatban 10 milliárd dollárt fizetett az Apple-nek azért, hogy továbbra is a Google legyen az alapértelmezett kereső az almás cég eszközein. A Google a forgalmának óriási részét az Apple felhasználóitól kapja, a mobilos árbevétel nagyjából felét. A Google szeretné ezt az állapotot fenntartani, ezért éves díjat fizet az Apple-nek.

Az iOS-es eszközökön ennek hála a jövőben is a Google lesz az alapértelmezett kereső. Az Apple minden évben tovább emeli az árat, és ha a Google valaha is sokallja ezt, akkor bármikor megkeresheti az Apple a Microsoftot a Bing miatt. Az Apple-nek ez a 10 milliárd dollár természetesen tiszta nyereség, és mivel a felhasználói tábora egyre nő, az árat is még tovább emelheti.