Kikerülhető az iPhone feltörésvédelme

iphone
Vágólapra másolva!
Csak be kell dugni egy perifériát az iOS-es eszközökbe.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben az Apple új biztonsági fejlesztést hajtott végre az iOS-ben, hogy a hatóságok ne legyenek képesek különleges hardverekkel feltörni az iPhone mobilok és iPad táblagépek zárolását. Ezeket a hackelő eszközöket adatkábellel kell rádugni a lezárt iEszközökre, és az USB protokoll egy működési sajátosságát kihasználva képesek anélkül végigpróbálgatni az összes lehetséges PIN-kombinációt, hogy a készülékek operációs rendszere végleg lezárná a kütyüket.

Forrás: Reuters

Erre válaszul az iOS 11.4-be bekerült egy biztonsági funkció, amely egy órával a záróképernyő utolsó feloldása után teljesen letiltja az adatkábelen keresztüli adatkommunikációt, ezzel közel lehetetlenné téve azt, hogy a nyomozók még időben képesek legyenek rátenni a készülékeket a hackelő eszközre. Ez nem csak azért van így, mert időbe telik fizikailag eljuttatni az elkobzott készülékeket a feltörést végző hardverhez, hanem mert bírói jóváhagyásra is szükség van a hackelő kütyü használatához.

Most kiderült, hogy könnyen megkerülhető az új védelem: a rendőröknek csak gyorsan rá kell dugniuk egy perifériát a lefoglalt eszközökre, a tapasztalatok szerint a Lightning – USB 3 kameraadapter remekül megfelel a célnak.

Ennek az a magyarázata, hogy a készülékek adatkapuira dugott perifériák megakadályozzák az USB adatkapcsolat letiltását. Ha ezt nem tennék, akkor például a készülékekre rádugott vezetékes fülhallgatók egy óra után elnémulnának, vagy éppen a CarPlayt támogató autók fedélzeti számítógépein menet közben megszakadnának a navigációhoz, a telefonáláshoz, vagy a médialejátszáshoz hasonló funkciók.

Jó kérdés, hogy mit lép majd a mostani leleplezésre az Apple.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!