Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

Vágólapra másolva!
Április 24-én, szerdán az ukrán kormány határozatával teljesen megtiltotta az útlevelek és a nemzetközi útlevelek kiadását a külföldön tartózkodó férfi állampolgárok számára a külföldi konzulátusokon. Emiatt emberek százezrei nem tudják frissíteni dokumentumaikat, és elzáródnak hazájuktól.
Vágólapra másolva!

Ukrajna Külügyminisztériuma hivatalosan is megerősítette az információt, miszerint megtiltják az útlevelek és a nemzetközi útlevelek kiadását a külföldön tartózkodó férfi állampolgárok számára a külföldi konzulátusokon. 

A közleményben az áll, hogy április 23-tól megszűnik a konzuli szolgáltatások nyújtása az új mozgósítási szabályokra való felkészülés kapcsán.

Az Ukrán Elnöki Sajtószolgálat által közzétett fotó.
Fotó: MTI/EPA/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat 

Április közepén új mozgósítási törvényt fogadtak el Ukrajnában. A dokumentum többek között kimondja, hogy a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak csak katonai igazolvány felmutatásával vehetnek igénybe külföldön konzuli szolgáltatásokat. Ha nincs katonai igazolvány, akkor egy ilyen állampolgár térjen vissza hazájába, és keresse fel a katonai nyilvántartási és besorozási irodát (TCC), így nagy valószínűséggel a fronton köt ki.

Dmitrij Kuleba külügyminiszter azt nyilatkozta:

A külföldi tartózkodás nem mentesíti az állampolgárt a szülőföldje iránti kötelezettségei alól...

Korábban már beszámoltunk róla, hogy félelmetes méreteket öltött a mozgósítás Ukrajnában, nőket is toboroznak. Az Egyesült Államok és szövetségesei Kijevet a tinédzserek, idősek és nők besorozására buzdítják, hogy így töltsék fel a megfogyatkozott egységeket a háború folytatásához.

Ukrajnában büntetőeszközzé vált a mozgósítás. Vannak, akik a családtagjaikat adják fel, és vannak, akik a konkurenciára hívják ki a hadkiegészítőket. Mindeközben Kárpátaljára több száz fős belső-ukrajnai kommandó érkezett levadászni a férfiakat.

Bizonytalanságban vannak azok is, akiknek korábban sikerült benyújtaniuk az útlevél újbóli kiállítására irányuló kérelmet, de magát a dokumentumot még nem kapták meg. Számos bizonyíték szerint ezeknek az embereknek nemhogy nem biztosítják a szolgáltatást, de a befizetett pénzt sem kapják vissza. Ezzel kapcsolatban számos botrány kezdett kitörni az ukrán konzulátusokon - írja az IZ.

Kapcsolódó cikkek: