Extra processzormagokat osztogatott az AMD

amd ryzen cpu processzor am4
AMD Ryzen
Vágólapra másolva!
Egyes szerencsés vásárlók Ryzen 5 helyett gyakorlatilag Ryzen 7-eseket kaptak.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt érdekes információk kezdtek terjedni az internet: egyes AMD Ryzen 5 1600 és Ryzen 5 1600X processzorokat vásárolt felhasználók azt állították, hogy hatmagos helyett nyolcmagos processzort kaptak. Az alaplapjuk névlegesen az elvárt típusúnak érzékelte a központi egységüket, továbbá a gyári órajeleik és az L1 gyorsítótáruk mérete is hirdetett volt; egyszerűen csak kaptak két extra processzormagot.

AMD Ryzen Forrás: AMD

Mostanra bebizonyosodott, hogy nem kacsáról van szó. Közösségi erőfeszítéssel sikerült kideríteni, hogy a vártnál több maggal rendelkező processzorokat 2017. szeptember 4–10. között gyártották Malajziában, valószínűleg rendkívül limitált mennyiségű központi egységet érint a „probléma". Talán örökre rejtély marad, hogy ez miként történhetett meg, de jó eséllyel

valaki csúnyán elnézett valamit a gyárban.

A hatmagos helyett nyolcmagos processzort kifogott vásárlók persze örülhetnek, mint majom a farkának: a két extra processzormagjuk bármiféle buhera vagy állítgatás nélkül is tökéletesen működik, teljesítmény tekintetében gyakorlatilag Ryzen 7 1800(X) processzorokat kaptak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!