Ez lehet a kalózoldalak halála?

illegális internetes zeneletöltés, kalózkodás,
Vágólapra másolva!
Egy floridai bíróság elrendelte pár kalózoldal bevételének befagyasztását.
Vágólapra másolva!

Bizonyított tény, hogy a jogvédett tartalmakat illegálisan megosztó webhelyek ellen klasszikus pereskedéssel nem lehet felvenni a harcot. Ugyan az elmúlt években jó néhány fájlmegosztót sikerült térdre kényszeríteni a módszerrel, ám az utánuk keletkezett űr nem sokáig maradt betöltetlenül, meglévő vagy új oldalakra mentek át kalózkodni a felhasználók.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP

A fájlmegosztók Achilles-ina valójában a reklámbevétel. A nagy webhelyek üzemeltetése rengeteg pénzbe kerül, így ha sikerül elzárni a pénzcsapot, akkor az üzemeltetőknek nem lesz más választásuk, minthogy maguk kapcsolják le azokat. Persze nem egyszerű elvágni a webhelyeket a bevételeiktől, hiszen ezekre a portálokra a világ legkülönfélébb tájain működő reklámkiszolgálók adják a hirdetéseket. Némelyik ráadásul pont annyira kétes hátterű, mint maguk a kalózoldalak.

A Fülöp-szigeteken működő ABS-CBN médiacég most egy floridai bíróságon elérte, hogy többek közt a Google Adsense és az MGID hirdetői rendszerek állítsák le több tucat Fülöp-szigeteki warezoldal reklámbevételének kifizetését. Ezenfelül a hirdetőcégeknek részletes jelentéseket kell beadniuk az eddigi pénzkifizetésekről.

Mindez rossz hír a komplett warezoló közösség számára, hiszen demonstrálja, hogy igenis kivitelezhetőek az országhatárokon átívelő pénzelvonási akciók. Nagy bajban lennének a kalózoldalak, amennyiben a jogtulajoknak sikerülne kiharcolniuk egy szabványos, nemzetközi szinten működőképes protokollt a pénzcsapok elzárására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!