Minden iPhone után fizet az Apple az Ericssonnak

iphone 6s icentre
Az új iPhone 6s egy budapesti iCentre boltban
Vágólapra másolva!
Megállapodással zárult az Apple és az Ericsson szabadalmi pere. A kaliforniaiak minden eladott iPhone és iPad után fizetnek a svédeknek. Cserébe közösen fejlesztik az 5G-t.
Vágólapra másolva!

Megállapodással zárult az Apple és az Ericsson szabadalmi pere. A szerződés feltételei titkosak, de a ABG Sundal Collier norvég befektetési cég úgy tudja:

minden eladott iPhone, és rádiós modemmel felszerelt iPad után a kereskedelmi ár 0,5 százaléka a svédekhez vándorol.

A hét éves paktum keretében az Apple egy kezdeti összeget átutal az Ericssonnak, ezután pedig folyamatos jogdíjakat fizet. Így a svéd cég becslése szerint a szellemi tulajdonból befolyó idei bevétele 13-14 milliárd svéd koronára (azaz 440-475 milliárd forintra) fog rúgni.

A megállapodás a két vállalat közti összes, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában folyó pereket is feloldja.

Kell a 4G az iPhone-ba is

A vita 2012-ben indult, amikor a korábban szerződéses felek elkezdték újratárgyalni megállapodásaikat. Az Apple azzal vádolta az Ericsssont, hogy az LTE-, GSM- és UMTS-technológiákhoz köthető, saját szabadalmaiért túl magas díjat követel. Ráadásul egyéb, értéktelen szabadalmakat is kötelező formában bevettek a szerződésbe.

Kell a mobilnet az iPhone-okhoz Forrás: MTI/Marjai János

Az Ericsson rögtön visszaperelte a kaliforniai céget, díjak meg nem fizetése miatt, és az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (ITC) lobbizott, hogy felfüggesszék az iPhone-ok amerikai eladásait.

A Samsung fizet mindenkinek

A Samsung is feladta a harcot tavaly, és a fizetés mellett döntött. A meglévő 2G-, 3G- és 4G-technológiák nélkül pedig az Apple sem tudott volna meglenni. Most viszont az Ericssonnal közösen dolgozhatják ki az új szabványt.

A paktum szerint

együtt fejlesztik az újgenerációs 5G hálózatot,

illetve együttműködnek a meglévő vezeték nélküli hálózatok, illetve a videhálózati forgalom optimalizációjában.

Idén több szabadalmi per, így egyebek közt az Apple és a Samsung közti vitára is pont került. A legfontosabb eseteket mi is összefoglaltuk.