Akasztják a hóhért: szabadalmat sértett az Apple

iphone 6 wundercar sofőr
Rights campaigners stage a protest coinciding with the launch of the new iPhone 6s outside an Apple store in Hong Kong on September 25, 2015. Apple was urged to act as rights campaigners said a Chinese touchscreen glass supplier to the smartphone giant was exploiting factory workers. AFP PHOTO / Philippe Lopez
Vágólapra másolva!
Összesen 862 millió dollárt kell kifizetnie az Apple-nek, amiért megsértette a Wisconsin Egyetem szabadalmát. Ez forintban több mint 235 milliárdot jelent.
Vágólapra másolva!

Az Apple gyakran pereskedik szabadalomsértés miatt, a Samsunggal szemben nemrég nyert is. Most viszont úgy néz ki, hogy a koreai gyártótól bezsebelendő félmilliárd dollár sem lesz elég egy elvesztett per kifizetésére.

A Wisconsin Egyetem azért perelte be az Apple-t, mert az egy 1998 óta szabadalom alatt álló technológiát alkalmazott a saját chipjeiben.

Ehhez azonban nem kért engedélyt a cég,

sőt még részesedést sem fizetett az egyetemnek.

Utóbbi bíróságra vitte a dolgot, mely az Apple ellen döntött: a kaliforniai cég 862 millió dolláros (több mint 235 milliárd forint) büntetéssel néz szembe.

Nem ez az első nagy bukta

A Wisconsin Egyetem már másodszor indít pert egyazon technológia miatt. 2008-ban az Intelt rángatták bíróság elé, akkor azonban peren kívül sikerült megegyezni - igaz, azt, hogy mennyi pénzt kapott a chipgyártótól az iskola, nem közölték.

A szabadalmi pereknek hosszú történelme van, a legnagyobb eseteket az Origo is összefoglalta már.