Robothadsereggel készül a karácsonyra az Amazon

amazon
Az Amazon raktára egy hónappal karácson előtt
Vágólapra másolva!
Az Amazon 15 ezer robotot vet be raktáraiban, hogy idén minden ajándék időben a karácsonyfa alá kerüljön.
Vágólapra másolva!

Az Amazon online áruház 15 ezer robotot állított szolgálatba tíz amerikai raktárában, hogy minden rendelést időben ki tudjanak szállítani a zsúfolt ünnepi időszak alatt is. A 145 kilogramm súlyú, lapos, narancssárga robotokat két éve vásárolta fel a Kiva Robotics vállatot 775 millió dollárért.

A droidsereg nem volt olcsó, de visszahozza az árát: a működési költségek ötödét tudják megspórolni. Általuk a raktárak kapacitása duplájára nőtt: több termék fér el, ha robotok mozgatják azokat, ahogy a szállítás ideje is lecsökkent.

A tavalyi "hibát" akarják elkerülni

Az Amazon nem csak a konkurenciát akarja lekörözni a gyorsabb kiszállítással, a mostani lépéssel megpróbálja kiköszörülni a tavalyi csorbát, amikor a szakszervezetek a karácsonyi csúcs idejére időzítették a sztrájkot. A többezer németországi dolgozó egy héttel az ünnepek előtt szüntette be a munkát, mert nem kapták meg a követelt béremelést, így viszont rengeteg ajándék nem ért célt időben. Az Amazon kárpótlásképp elengedte a megkésett csomagok után a szállítási díjat, és 20 dolláros kuponnal próbálta "vígasztalni" ügyfeleit.

"Nem vagyunk robotok" - le is cseréli az Amazon dolgozóit Forrás: AFP/Peter Endig

Az ünnepek alatt érkezik a legtöbb rendelés, az Amazon éves bevételének harmadát ebben az időszakban keresi. A hihetetlen méreteket öltő raktárakről a Buzzfeed közölt megdöbbentő képeket: teljesen megtelltek a polcok már egy hónappal karácsony előtt.

Az Amazon raktára egy hónappal karácsony előtt Forrás: Origo