Félrevezető az iPad reklámja

Vágólapra másolva!
Felfigyelt az új iPad-re az ausztrál versenyfelügyelet. A hatóság azt kifogásolja, hogy a készüléket 4G-s mobilinternet-kapcsolatra képesként hirdetik, ám ez csak az Egyesült Államokban igaz.
Vágólapra másolva!

Kemény büntetéseket helyezett kilátásba az ausztrál versenyfelügyelet az Apple-lel szemben. A hatóság a korábbi téves hirdetéseket pontosító reklámokat tervez kérni a cégtől, kártérítést ítélne meg a vásárlóknak, és büntetést tervez kiszabni az Apple-re.

Az ügy hátterében az új iPad táblagép mobilinternetes modemje áll, ami a reklámok szerint képes a 4G-s és LTE-s hálózatokhoz való kapcsolódásra, gyakorlatban viszont csak az amerikai szolgáltatók hálózataival működik együtt. A világ többi részén az iPad csupán a jóval lassabb 3G-s hálózatokat támogatja. A versenyhatóság azt akarja elérni, hogy a Wifi+4G kiszerelésű iPadet vásárlók biztosan tudják, hogy mit vesznek. Készüljenek fel arra, hogy a 4G-s hálózat nem fog működni a készülékükben.

A hazai Apple oldalon is megtalálható az iPad ismertetőjében, hogy "az új iPad a világ minden gyors hálózatát támogatja, egészen a negyedig generációs LTE-hálózatokig". Egyedül a mondathoz fűzött apróbetűs lábjegyzetből lehet megtudni, hogy a 4G LTE támogatás csak az amerikai AT&T és Verizon, valamint a kanadai Bell, Rogers és Telus hálózatán érhető el. Mivel az európai szolgáltatók más sávon szolgáltatnak nagysebességű mobilinternetet, így a készülék beépített LTE modemjének hazánkban sem lesz sok dolga.