Nem felelős a védjegybitorlásokért az eBay

Vágólapra másolva!
 Az Európai Bíróság még nem jogerős döntése értelmében az eBay online aukciósház nem felelős azokért a védjegybitorlásokért, amelyet a rendszerében termékeket hirdetők követnek el. Ugyanakkor létezhetnek olyan speciális esetek, amikor üzemeltetőként is felelősséget kell vállalnia a cégnek a jogsértésekért - számolt be a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A világ legnépszerűbb online aukciósháza ellen illatszergyártó cégek, többek közt a francia L'Oréal indított pert korábban. A társaságok azzal vádolták az eBayt, hogy az szándékosan befolyásolja piaci stratégiáikat és közreműködik szellemi tulajdonaik megsértésében. Internetes piacterén ugyanis többek közt hamisított kozmetikumokat, illetve eredetileg kereskedelmi forgalomba nem szánt termékmintákat, az EU-n kívülről behozott, és csomagolás nélküli illatszereket is kínálnak eladásra a felhasználók.

A francia illatszergyártó azzal próbálta igazolni az eBay szándékosságát, hogy bebizonyította, hogy az aukciósház online reklámszolgáltatásokon vásárolt olyan keresőszavakat, amelyekre kattintva a védjegysértő eladók aukciós oldalaira navigáltak a felhasználók. Az Európai Bíróság szerint egyébként a L'Oréal jogosult korlátozni termékeinek terjesztési módját, azaz például megtilthatja azok online, vagy nem megfelelő csomagolásban történő értékesítését is.

Ugyanakkor az Európai Bíróság szerint a keresőszavas hirdetések megvásárlása még nem bizonyítja azt, hogy az eBay is tevőleg közreműködne a jogsértésekben. Ugyanakkor ha az internetes aukciósháznak tudomása van védjegybitorlásról, és mégsem lép fel kereskedőjével szemben, az eBay felelőssége is megállapítható lehet. Az Európai Bíróság várhatóan néhány hónap múlva fogja meghozni végleges döntését az ügyben, amely ezt követően azon a brit bíróságon fog folytatódni, amelyen a L'Oréal megindította perét az eBay ellen.