Ingyenes navigációt kínál a Nokia mobiljaihoz

Vágólapra másolva!
A műholdas navigációs eszközök piacát alaposan felforgathatja a Nokia azzal, hogy a cég okostelefonjaihoz ingyenesen kínálja navigációs szoftverét teljes körű használatra.
Vágólapra másolva!

A Nokia közleménye szerint az Ovi Maps nevű térképszoftver legújabb verziója már teljes körű GPS-navigációra lesz használható teljesen ingyen arra alkalmas telefonokon. Ugyan a szoftver korábbi kiadásai is szabadon hozzáférhetők voltak, ezeken a navigációs funkciót csak napi, heti, havi vagy éves díj ellenében lehetett aktiválni, enélkül csupán kirajzolta a célhoz vezető útvonalat, de nem követte automatikusan a haladási irányt.

Ingyenessé vált a fizetős szoftver

A legújabb Ovi Maps szoftvert a cég honlapjáról lehet letölteni a kompatibilis készülékekre, bár a támogatott modellek között egyelőre mindössze tíz típus szerepel a listán, de a cég közleménye szerint ezek listája hamarosan bővülni fog, márciustól pedig már a boltokban lévő készülékeket is az új verzióval fogják árulni. Az alkalmazás offline módban, azaz mobilinternetes kapcsolat sem szükséges használatához, bár szükség szerint így is le lehet tölteni az elérhető térképfrissítéseket.

A követendő irányokat beszédhanggal is jelezni képes szoftver a világ 74 országának térképein - köztük hazánkén - érhető el 46 nyelven, emellett mobilinterneten a dugókról tájékoztató közlekedési információkat is le tud tölteni tíz ország esetében. Az Ovi Maps az autós navigáció mellett gyalogos módba is kapcsolható, ilyenkor másképp generálja az útvonalakat, például nem veszi figyelembe az egyirányú utcákat. Az ingyenessé tett navigációs térképek mellett a Lonely Planet és a Michelin útikönyves tartalmait is díjmentesen tölthetik le a felhasználók. A letölthető térképeket többek közt a PC Suite kliensprogramon keresztül lehet a készülékekre tölteni, akár több országét is, ha elegendő hely van erre a telefon memóriájában.

Forrás: [origo]
Innen lehet letölteni a Nokia ingyenes navigációs szoftverét - megfelelő telefonra


Megduplázhatja a navigációs piacot

A Nokia várakozásai szerint lépésével közel megduplázhatja a navigációs eszközök piacát, emellett a cég arra számít, hogy nagyon rövid idő alatt széles felhasználói bázist építsen ki, akiknek újabb helyhez kapcsolódó adatokat, tartalmakat és szolgáltatásokat kínálhat - ezzel padig a navigációs szolgáltatások terén piacvezetővé váljon.

Bár a támogatott készülékek köre egyelőre meglehetősen szűk, és csak drágább modelleket foglal magába, az ingyenesen használható navigációs szolgáltatással komoly csapást mért riválisaira a Nokia. Bár manapság már húsz-huszonötezer forintért is lehet Európa-térképes GPS-t vásárolni, a térképfrissítésekért a rivális gyártók, így például a TomTom, a Garmin vagy az iGo-t készítő Nav 'n' Go tipikusan pénzt kérnek. A legsikeresebb okostelefonhoz, az iPhone-hoz is csak az Egyesül Államokban érhető el ingyenes navigáció, az itthon kapható készülékeken nem.

Nemrégiben a Google is bejelentette, hogy ingyenes navigációt biztosít az Android szoftverét használó telefonokon, ezek használatához azonban mobilinternetes kapcsolatra is szükség van, ráadásul elég komoly adatforgalmat generál a szoftver, így egy több gigabájtos adatcsomagra szükséges előfizetni használatához.