Olaszországban is perelnék a Pirate Bay-t

Vágólapra másolva!
A torrentoldalt hazájában, Svédországban elmarasztaló ítélet után az olasz jogvédők is vérszemet kaptak, és azt fontolgatják, hogy bíróság elé citálják a Pirate Bay-t a szerzői jogi törvények ottani megsértéséért.
Vágólapra másolva!

Az olasz zeneipari szövetség (FIMI) jogi képviselője szerint a stockholmi elmarasztaló ítélet jó alapot szolgáltatna nekik is ahhoz, hogy bepereljék a Pirate Bay-t - adta hírül a CNet. Az illetékes stockholmi bíróság még április 17-én találta bűnösnek a világ legnépszerűbb torrentkeresőjét üzemeltető Peter Sundét, Gottfrid Svartholm Wargot, Fredrik Neijt és Carl Lundströmöt azért, mert a szerzői jog által védett fájlokat tettek elérhetővé a Piratebay.org webszájton keresztül. A négyest 3,6 millió dolláros kártérítés megfizetésére és egy év letöltendő börtönre ítélték, ami ellen fellebbeztek, sőt, a legutóbbi hírek szerint a per újratárgyalását kérik a bíró elfogultságára hivatkozva.

Ha az olasz zeneipar is perelni kezd, ez lesz az első Svédországon kívüli büntetőeljárást a Pirate Bay üzemeltetői ellen - de nem az első olaszországi fellépés a szájt ellen. Tavaly augusztusban a hatóságok utasítására az internetszolgáltatók blokkolták a szájthoz való hozzáférést egy, a fájlcserélő oldalak elleni széles körű fellépés keretében. Ekkor azonban a Pirate Bay fordult bírósághoz, és eredményesen lépett fel a tiltás ellen, megnyerve a pert.

A FIMI képviselőjének lelkesedését a Pirate Bay védője is igyekezett lehűteni, mondván: attól, hogy Svédországban első fokon pert nyertek a szájt ellen a jogvédők, Olaszországban egy teljesen új eljárás kezdődne, aminek kimenetelét egyáltalán nem befolyásolja a korábbi ítélet - így már csak az eltérő jogrendszer miatt sem. Elképzelhető azonban, hogy a FIMI-hez is csatlakozna még néhány olaszországi jogvédő szervezet, ha mégis belevágnak, ami előreláthatóan az elkövetkezendő hónapokból dől el.