Konnektoron küld képet a PC-s őrszem

Vágólapra másolva!
Vajon bezártam-e az ajtót? Adtam enni a nyúlnak? Rendben van a lakás? Idegeskedve telik a nap, ha az ember nem tudja felidézni a kulcs megnyugtató kattanását, a tápszer kopogását a tálban. A netet használva néztünk szét otthon egy Logitech biztonsági kamera tesztje alkalmával.
Vágólapra másolva!

A Logitech Indoor Security System egyszerű telepítést, minimális kábelezéssel járó felszerelést és a kamerák netes követhetőségét ígérte, ám ebből kevés teljesült maradéktalanul. A képminőség az átlagos webkamerák által kínált körül mozgott, az igazán érdekes funkciókról pedig rendre kiderült, hogy előfizetéshez vannak kötve.

Nem öt perc a telepítés

A reklámszöveg által hirdetett öt perc alatti telepítési idő még akkor sem igaz, ha rendesen működik a készülék. A Logitech szoftvere előbb egzotikus összetevőket telepít a gépre - találtunk például spanyol és francia kiegészítő csomagokat a .NET keretrendszerhez. Minderről egy parancssoros ablakban folyamatosan informálja is a felhasználót, ami a legkevésbé sem megnyugtató látvány. A folyamatot újraindítás és egy új hálózati eszköz feltűnte zárja.

Ám a kaland még csak most kezdődik, két teszterünk teljesen eltérő tapasztalatokról számolt be az ez után következőkről. A felújított elektromos hálózattal rendelkező lakásban a vevőegység és a kamera egyáltalán nem találta egymást. Több konnektort megjártak az egységek, de képet sehogy sem sikerült kicsiholni az eszközökből, pedig tesztelőnk órákat töltött el konfigurálással, kikapcsolta, uninstallálta a tűzfalat, víruskeresőt és még a wifirouter beépített védelmét is kikapcsolta, az igényelt UPnP-támogatást pedig aktiválta - hiába. Ezzel szemben a régebbi kábeleken probléma nélkül működött a kamera által használt speciális átviteli módszer.

Elegáns trükk, lehúzós modell

A tesztelt Logitech kamerák nem képesek drót nélküli kommunikációra, egy ügyes trükknek köszönhetően ennek ellenére nem kell kábelek hosszú métereit lefektetnie annak, aki a biztonsági rendszerbe beruház. A kamerák speciális adapterüknek hála a ház elektromos rendszerén küldik a jelet, ezt a számítógép számára egy az egyik végén konnektor, a másik végén USB eszköz fordítja le. Az USB-s kütyü új hálózati eszközként tűnik fel a Windowsban, használatához csak arra kell figyelnünk, hogy kitaláljon a tűzfalon, így a Wilife szolgáltatással a netről is ránézhetünk a kamerákra.

Az eszközök online regisztrációjakor gyakran kerül a felhasználó szeme elé a platina csomag kifejezés, a kamerák online megtekintésére szolgáló Wilife szájton is központi helyen található a logója. A névre kattintva az érdeklődő felhasználó megtudhatja, hogy a profibb funkciókat - kezdve a kamera lencseforgatási, döntési és zoomolási képességeivel - csak az évi nyolcvandolláros előfizetéssel érheti el. Az árért online videotárat, netes kamerabeállítási lehetőséget, a felvételekben való keresést, videomegosztást és extra riasztási lehetőségeket kap a vásárló. Az évi 18 ezer forintos ár a szolgáltatásért épp nem drága, ám a digitális zoom vagy a netes kamerabeállítások fizetőssé tétele lehúzásnak tűnik. Túl drága a Logitech biztonsági rendszere ahhoz, hogy az ilyen lépéseket jogosnak érezzük.

Forrás: [origo]

Senki nem tört be, de a képminőség átlagos

Közepes képek

A fentieken túl már csak egy csalódást tartogatott a megfigyelőrendszer. A beltéri kamera manuális fókuszának hosszas tekergetése után sem sikerült normális minőségű képet kifacsarnunk az eszközből. Azt ugyan meg lehet állapítani a lenti képen, hogy távozáskor bezárta-e a tesztelőnk a hevederzárat, afelől azonban vannak kételyeink, hogy a kamera képei alapján fel lehet ismerni egy esetleges behatolót. Mivel a figyelmeztetési módok egy része csak a fizetős csomagban található meg, az sem nyugtat meg, hogy a számítógép asztalán megjelenő riasztás figyelmeztethet az illetéktelen behatolókra.

A kamera egyetlen igazán meggyőző funkciója a különböző megvilágítású terekhez való alkalmazkodás. A szoftver pillanatok alatt áll át a villany lekapcsolása vagy a függöny behúzása után a gyengébb láthatósági viszonyokra. Ám ha a rossz képminőségen és a platina szolgáltatáscsomag kikerülhetetlenségén túl azt is figyelembe vesszük, hogy a Logitech rendszeréhez szükség van egy folyamatosan üzemelő számítógépre, nem tűnik jó vásárnak a biztonsági csomag.

Forrás: [origo]
A kültéri változat strapabíró házban van

Drága dolog a biztonság

A Logitech rendszer első kameráját és a vezérléshez szükséges szoftvert legolcsóbban 67 ezer forintért találtuk meg netes ár-összehasonlító portálokon, a kiegészítő kamerák pedig 57 ezer forintjába kerülnek a takarékos vásárlónak. Az árat nem befolyásolja, hogy kültéri vagy beltéri kamerával bővítené a felhasználó a hálózatát. Csalódnia csupán annak kell, aki a jelenlétét alapbeállítás szerint ezer villogó LED-del hirdető beltéri kamera helyett az ébresztőórába rejtett típussal figyelné meg otthonát, ezt a készüléket egy boltban sem leltük fel.

Az árérzékeny és szoftveres barkácsolásra hajlandó felhasználóknak inkább azt javasoljuk, nézzenek szét a wifin kommunikáló IP-kamerák között. Ezek az eszközök a sokkal barátságosabb 25 ezer forint körüli kezdőáron kaphatók, használatukhoz pedig nincsen szükség egy folyamatosan működő PC-re sem. Az értékeiket igazán féltők pedig éjszakai felvételek készítésére is képes infra fényforrással szerelt típusokat is találhatnak.