Virtuális világot készíthet nyaralós képeiből

Vágólapra másolva!
Látványos panorámafotókat bizonyára már ön is látott, talán már készített is, a Microsoft azonban egy olyan fejlesztéssel rukkolt elő, amely egyszerű turistafotókból pazar háromdimenziós modellt készít. A PhotoSynth végre elindult, ön is kipróbálhatja ingyen - bár egyelőre nagyon le van terhelve, így nem túl gyors a rendszer.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években kevés fejlesztés keltette fel annyira az érdeklődésünket, mint a PhotoSynth, amelyet elsőként 2006 nyarán mutatott be a Microsoft, de csak most, két évvel később vált kipróbálhatóvá. Miről is van szó? Egy olyan webszájtról, amelyre az ember csomagokban feltöltheti azonos helyen készített fotóit, azokból pedig a rendszer háromdimenziós modelleket készít ahhoz hasonló módon, mintha papírképeket helyeznénk egymás mellett térben a megfelelő irányba forgatva, egymástól megfelelő távolságban, a valós panorámát reprodukálva. Szerencsés esetben akár teljesen amatőr, sőt, dilettáns módon elkészített fotókkal is képes elboldogulni, de a honlapról letölthető instrukciókat (PDF)követve professzionális virtuális maketteket lehet készíteni tárgyakról, terekről egyaránt.

Nyaralós fotókból virtuális makett

A Photosynth jó eséllyel pályázik arra, hogy a Google Earth-höz hasonló népszerűségre tegyen szert, roppant látványos dolgokat lehet produkálni vele. Indulását követően már az első napon annyira sokan töltötték fel rá képeiket, hogy a szájt előbb lelassult, később a feltöltéseket állították le, estére viszont már a nyitóoldalát is csak korlátozott formában lehetett behozni, péntek délelőttre szerencsére már javult a helyzet.

Forrás: [origo]
Itt nézegethet virtuális maketteket, panorámákat

Használatához mindössze egy pár megabájtos plugin telepítésére van szükség: ezt a honlapról lehet letölteni, és sajnos kizárólag Windows alá érhető el, a feltöltéshez Live ID-t kell regisztrálnia a látogatónak, ha például Messengert vagy az újabban Live Mail néven ismert Hotmailt használja, azzal a kóddal be is tud lépni, ha Internet Explorer 7, vagy Firefox 2-3 böngészőt használ.

Az első látogatás alkalmával érdemes az Explore feliratra kattintani, itt a már mások által feltöltött 3D-s felvételeket lehet megnézni, s kapásból ajánlott a Nice and Synthy feliratra is rábökni, ekkor ugyanis a legjobb, vagyis "leginkább synthy" modellek kerülnek a listára. Mit jelent ez a furcsa kifejezés? A feltöltött képeket a rendszer százalékosan értékeli: a legjobban sikerült 3D-s reprodukciók 100 % synthy jelzővel szerepelnek a listán, ezek esetében a feltöltött képeket a Photosynth szerverei képesek voltak optimálisan egymáshoz illeszteni, így egy komolyabb bejárható területet hozva létre.

Néhány jól sikerült "synth" a jelenlegi kínálatból: egy klassz felvétel a Times Square-ről, az Eiffel-torony tetejéről, a gízai piramisokról, Athénból, illetve a Brandenburgi kapuról.

A képeken való mozgás az egérrel a legegyszerűbb, de a képernyőn lévő navigációs gombok is segítenek benne. A videojátékok szerelmesei a W, S, A, D gombokat is használhatják a gombokra, a Space-szel pedig mindig a következő fotódarabra fókuszálja a felületet.

Nem úgy kell, mint a panorámát

A húsz gigabájtos tárhely ellenére egyáltalán nem érdemes Hűbele Balázs módjára nekivágni a Korfun készült nyaralós fotók feltöltésének, ennek ugyanis csupán hosszas, akár egy óráig is eltartó várakozás lesz a vége, amelyet aztán egy hibaüzenet követ.

Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy a 3D-s modellek elkészítéséhez teljesen más elvet kell követni, mint a panorámafotózáskor. Meglepő módon itt pont hatalmas, akár 50 százalékos átfedéssel kell dolgozni, azaz a végeredmény akkor lesz a lehető legjobb, ha mindig csak durván fél képkockával arrébb célozva exponálunk.

Kezdésnek érdemes legfeljebb három-négy kockából legeneráltatni a térhatású verziót, és kisebb, 800x600 pixelesre lebutított fotókkal próbálkozni, így a feltöltés és a feldolgozás sem tart fél óráig. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a Photosynthre egyelőre kizárólag bárki által látható módon lehet feltölteni a képeket, a makettek lejelszavazására nincs lehetőség.

Forrás: [origo]
Ezen a linken szétnézhet minálunk

Kiváló szórakozás az egész családnak

Már az első nap a világ minden tájáról töltöttek fel otthoni, vagy a város utcáin készült képet New Yorktól Sydney-ig, persze ezek között sok a miénkhez hasonló amatőr próbálkozás. Ez persze nem véletlen, egyetlen délután alatt nem lehet kitanulni a virtuális makettfotózás rejtelmeit, pedig a PhotoSynth látványos eredményekre képes. Egyedüli hátrányának azt találtuk, hogy ha sok képpel akar dolgozni az ember, a feltöltés, feldolgozás akár órákat is igénybe vehet, a státuszt jelző csík pedig nagyon hosszú ideig nem mozdul, mintha lefagyott volna a böngésző.

Bár az oldal logója mellett nem szerepel a bűvös béta szó, fejlesztői szerint még egy nem végleges szolgáltatásról van szó: a Live Labs azt ígéri, több fajta böngésző és platform is támogatott lesz, és új funkciók megjelenése is várható. Mi leginkább annak örülnénk, ha a szájt képes lenne egy-egy ismert helyszínt rekonstruálni különböző felhasználók által feltöltött fotók alapján: több ezer képből biztosan ki lehet hozni valami realisztikusat.