Rúzsa Magdi negyedik lett - a fájlcserélőn

Vágólapra másolva!
Az Eurovíziós Dalfesztivált az internetről letöltögető közönség jobban értékelte a magyar énekesnőt, mint a tévénézők.
Vágólapra másolva!

Az esemény felvételeit a BitTorrent fájlcserélő-renszer segítségével kalózmásolatokban terjesztő Eurovisiontorrents.com weboldal közönsége 1-től 5-ig értékelhette a zenei vetélkedő résztvevőit. Az alternatív közönség körében Magdi jóval népszerűbb volt, mint a televíziós szavazáson. Míg a magyar induló a hivatalos versengésben a 9. helyet szerezte meg, addig itt ő volt a negyedik legnépszerűbb jelölt, és csak hajszálnyival - egészen pontosan egy század ponttal - maradt el a harmadik helyezett bolgár duótól.

A szájt létezésére Tóth Benedek, a p2pinfo.hu szerkesztője hívta fel a figyelmünket, és mint az Eurovisiontorrents leírásából kiderül, alkotói között ott vannak a legnépszerűbb bittorrent-oldal, a Svédországban létrehozott The Pirate Bay üzemeltetői is. A skandináviai kötődés abban is látszik a szájton, hogy az ottani szavazást az egyébként az Eurovíziós Dalfesztiválnak döntőjét rendező Finnország jelöltje, Hanna Pekarinen nyerte, a svéd induló pedig közvetlenül Rúzsa Magdi mögött, az ötödik helyen végzett.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a fájlcserélők dedikált szájtot hoznak létre egy-egy jelentős médiaeseményhez: az idei Oscar-díj várományosait is egy külön gyűjtőoldalról tölthették le az érdeklődők. Bár az illegális bittorrentes terjesztést a zenekiadók és az érintett tévétársaságok képviselői minden bizonnyal nem nézik jó szemmel, mi azért egy kicsit örülhetünk a magyar alternatív platformon elért sikerének, és persze arról se feledkezzünk meg, hogy akár az így kivívott népszerűség is növelheti az eladott lemezek számát.