Bemutatták a Core 2 Duo utódát

Vágólapra másolva!
Még az idei évben a boltokba kerülnek az Intel új technológiával gyártott processzorai, amelyek csaknem másfélszer olyan gyorsan dolgoznak majd, mint a jelenlegiek.
Vágólapra másolva!

Az Intel pekingi fejlesztői konferenciáján mutatta be új, Penryn kódnevet viselő processzorait, amelyek a tavaly piacra dobott Core 2 Duo lapkáinak utódjai lesznek majd. Az új processzorok esetében a korábbinál még sűrűbben zsúfolják majd fel az áramköröket, a jelenlegi 65 nanométeres típusokhoz képest az utódokat már 45 nanométeres gyártási eljárással fogják előállítani.

Nagyobb gyorsítótárat is kapnak

A Penryn processzor prototípusával végzett kísérletek alapján az új lapka különösen a nagy számítást igénylő feladatok - például háromdimenziós játékok, videoszerkesztés - végrehajtásában jeleskednek majd, ezek terén 40 százalékkal gyorsabbak lesznek a Core 2 Duónál. Az olyan kevésbé rendszerigényes feladatok, mint például a képszerkesztés esetében a teljesítménybeli előny 15 százalék körüli lesz.

Emellett a Penryn lapkákra a jelenlegi csúcsmodelleknél is több belső memóriát integrálnak: az újfajta processzor kétmagos változata 6 megabájt, négymagos típusai pedig 12 megabájtos gyorsítótárat tartalmaznak majd. A lapkára integrált memórián lévő adatokhoz a processzor sokkal gyorsabban képes hozzáférni, mint a PC memóriamoduljában lévőkhöz, így ennek bővítése a teljesítményre gyakorol jótékony hatást. A Penryn processzor emellett energiatakarékosabban fog működni - s kevesbé melegszik majd -, mint a jelenlegi csúcsnak számító Core 2 Duo lapkák, s kétszer annyi tranzisztort tartalmaz majd kisebb helyen, mint a jelenleg kapható modellek.

A most boltokban lévő több végrehajtó egységgel ellátott processzorok javarészt csak kifejezetten többmagos lapkákra optimalizált szoftverek esetén produkálnak komolyabb teljesítménynövekedést, mivel csak ezek tudják kezelni az összes erőforrásukat. Ezzel szemben a PC World beszámolója szerint a Penryn chipek automatikusan felismerik, ha hagyományos alkalmazásokat futtatnak rajtuk, és munkára fogják az inaktív végrehajtó egységeket is.

Négy mag az asztalra

Bár az új lapka pontos megjelenési ideje még nem ismert, az Intel annyit már közölt, hogy az várhatóan 3 gigahertzesnél gyorsabb változatokban lesz majd kapható az év végétől. A Penryn processzorból összesen hatféle típus készül majd: laptopokba kétmagos verzióit lehet majd megvenni, asztali PC-kbe és szerverekbe két- és négymagos változata lesz megvásárolható, illetve készül egy speciális, nagy teljesítményű kiszolgálókba szánt modell is a lapkából.

A chipgyártó a most bejelentett lapka utódjáról is szolgált információkról: mint a konferencián elhangzott, a Nehalem kódnevű lapka 2008-ban fog piacra kerülni, és nyolc végrehajtó egységet tartalmazó változat is kapható lesz majd belőle. A jövőre megjelenő processzorból olyan változatot is készítenek majd, amely a tipikusan különálló PC-komponensnek számító videokártyát is tartalmazni fogja.