Extrém gyors processzor az Inteltől

Vágólapra másolva!
A héten dobta piacra az Intel legújabb, négy központi egységet tartalmazó processzorát: a Core 2 Extreme QX6800-as lapka teljesítménye kiemelkedő, de többe is kerül, mint egy átlagos hazai PC-konfiguráció.
Vágólapra másolva!

Az új lapka a jelenlegi leggyorsabb, otthoni számítógépekbe szánt processzora a cégnek. A QX6800-as típusjelzésű Core 2 Extreme chip 2,93 gigahertzen működik, ám négy végrehajtó egységet integráltak bele.

A borsos árú lapkával a gyártó kifejezetten a számítógépmániákus, játékszoftvereket nyüstölő felhasználókat kívánja megcélozni, de akár munkaállomásokban is lehet alkalmazni az új processzort, amely az Intel szerint 65 százalékkal gyorsabb kétmagos elődjénél - megfelelő szoftverkörnyezetben.

A legújabb Core 2 Extreme lapkát az Intel egy San Francisco-i játékfejlesztői konferencián mutatta be, ahol olyan szoftvereket is bemutattak, amelyek képesek is kihasználni a négymagos felépítést. Ez azért fontos, mert a jelenleg kapható játékok között még a kétmagos lapkákra optimalizált szoftverek is ritkaságnak számítanak.

Az egyik első négymag-kompatibilis játék a Crysis lesz, melyet a FarCry című, dzsungelben játszódó, sikeres lövöldözős játékot jegyző Crytek cég fejlesztői készítenek. Ugyancsak képes lesz kiaknázni a nagy teljesítményű processzor nyújtotta előnyöket a Microsoft Flight Simulator X című játéka - a nagy gépigényű, ám valósághű szimulátor már kapható, a támogatást egy áprilisban megjelenő javítócsomag kiadásával fogják megoldani. Az új Core 2 Extreme processzort a gyártó már árusítja, a lapka darabja 1200 dollár, azaz mintegy 220 ezer forint.