Szuperkomputer ujjnyi méretben

Vágólapra másolva!
Az Intel új, nyolcvanmagos processzora alig nagyobb egy emberi körömnél, mégis szuperszámítógépes teljesítményre képes, és alig fogyaszt energiát működés közben.
Vágólapra másolva!

Az Intel olyan speciális, nyolcvan darab végrehajtó egységet tartalmazó processzorral rukkolt elő, amely számítási teljesítményben vetekszik a szuperkomputerekkel. Az egyelőre csak prototípusként létező nyolcvanmagos chip a belezsúfolt egységek ellenére alig nagyobb egy emberi körömnél. A lapka másik fontos ismérve, hogy kevesebbet fogyaszt néhány manapság használatban lévő, egymagos processzornál is - nagyjából annyi áramot igényel működéséhez, mint egy lámpaizzó.

Az új lapka a társaság "Tera-scale computing" nevű kutatásának eredménye, amelynek célja a teraflopos teljesítmény, vagyis a másodpercenként billió művelet elérése a jövő személyi-, és szerverszámítógépeiben.

Ugyanakkor az Intel tájékoztatása szerint egyelőre nem kívánja piacra dobni az újfajta processzort, a chip ugyanis még csak kutatási stádiumban van, de a szakértők azt az ipar egészében komoly áttörést hozónak tekintik. A lapkát a jövőben adatközpontokban, szuperszámítógépekben használhatják majd, de kiterjedt fogyasztói felhasználása is lehet.

1996-ban az új lapka által nyújtottéval azonos teljesítményt az Intel még csak 10 ezer Pentium Pro processzorral szerelt, 180 négyzetméternyi helyet foglaló számítógéppel tudta elérni, amely több mint 500 kilowatt áramot fogyasztott.

Annak ellenére, hogy a nyolcvanmagos processzor még nem kerül a boltokba, a kifejlesztéséhez szükséges kutatásoknak a fejlesztők később nagy hasznát veszik majd - például kidolgozhatják, miként lehet a sok végrehajtó egységet optimálisan kihasználó szoftvereket készíteni.