Egy éven belül feltörhetik az új Windowst

Vágólapra másolva!
Egy lengyel szakértő szerint a Windows Vista rendszermagját védő alkalmazással nagyon gyorsan elbánnak majd a hackerek.
Vágólapra másolva!

Aleksander Czarnowski szerint a Windows Vista rendszermagját védő PatchGuard nem sokáig áll majd ellen a hackereknek: a lengyel Avet biztonsági cég szakértője biztosra veszi, hogy azt a végleges változat megjelenése után nem sokkal feltörik majd - adta hírül a Silicon.com. Bár ez körülbelül egy évig nem kerül majd nyilvánosságra, ennél jóval előbb bekövetkezik majd - mondta el a szakértő egy Montrealban tartott szakmai fórumon.

A szóban forgó PatchGuard, más néven kernel patch protection az operációs rendszer "lelkét", a rendszermagot védi az ártó szándékú beavatkozásoktól. Ez a megoldás a Windows XP 64 bites processzorral szerelt gépekre írt változatában jelent meg, és a Vistának is csak a 64 bites változatában lesz benne - amelyet viszont várhatóan sokkal többen használnak majd, mint a hasonló XP-t.

A Microsoft nem félti a védelmet

A Microsoft részéről Stephen Touluose, a cég egyik biztonságtechnikai menedzsere reagált Czarnowski kijelentéseire. Szerinte az esetleges törést biztonsági frissítésekkel orvosolni lehet majd, sőt, a PatchGuard idővel egyre ellenállóbbá válhat a szoftveres és hardveres megoldások fejlődésének köszönhetően.

A redmondi szakember cáfolta, hogy a 64 bites XP-vel debütált rendszert máris feltörték volna, és mint azt blogján kifejtette, annak megléte jelenleg csak biztonságosabbá teszi az operációs rendszert. Ha ugyanis nincs PatchGuard, akkor a támadók különösebb erőfeszítés nélkül férhetnek hozzá az operációs rendszer legbelső elemeihez.