Mindenképp frissíteni kell az XP-ket

Vágólapra másolva!
A Microsoft tájékoztatása szerint október 10-étől csak olyan Windows XP-rendszerekhez tesz elérhetővé frissítéseket, amelyekre telepítették a szoftverhez két éve kiadott második javításgyűjteményt.
Vágólapra másolva!

A redmondi szoftveróriás két évvel ezelőtt, 2004 szeptemberében adta ki a Windows XP-hez a számos biztonsági hibát orvosló Service Pack 2 (SP2) szervizcsomagot, amely többek közt komolyabb tűzfallal vértezte fel az operációs rendszert. Bár a cég számos úton próbálta rávenni a felhasználókat az SP2 használatára, az még napjainkban sincs telepítve sok olyan PC-re, amely a világhálóra csatlakozik.

Október 10-étől a Microsoft nem nyújt terméktámogatást azokhoz a rendszerekhez, amelyekre nem telepítették a Service Pack 2-t, így a nem frissített XP-s számítógépek tulajdonosai nem férhetnek hozzá az operációs rendszerhez kiadott új szoftverekhez sem. Ahhoz, hogy a folyamatosan kiadott biztonsági frissítéseket, illetve például az új Internet Explorer böngészőt, vagy a Windows Media Player médialejátszó új verzióját telepíthessék, előbb mindenképp fel kell telepíteniük a kettes szervizcsomagot.

A javításgyűjtemény ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról, de a Windows Update funkción keresztül is feltelepíthető a PC-re. Ha az automatikus frissítési funkció aktív az XP-ben, az SP2 automatikusan feltelepül: ezt a legegyszerűbben úgy lehet leellenőrizni, ha a felhasználó a Sajátgép ikonon a jobb gombbal kattint az egérrel, s ott kiválasztja a Tulajdonságok menüpontot. Ha a PC-re telepítve van az SP2, a Rendszer: menüpont alatt szerepelni fog a Szervizcsomag 2 felirat.